© VRT

Onderzoek: "Celstraf voor minderjarige lost niets op"

Vijftien jaar nadat jongeren als volwassenen berecht zijn, lopen de meesten onder hen nog steeds veroordelingen op, vaak voor feiten met geweld. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Yana Jaspers (VUB), waarover De Standaard maandag schrijft.

Jaspers bekeek het traject van een tweehondertal minderjarigen die tussen 1999 en 2001 uit handen werden gegeven en dus door de ernst van de feiten werden berecht als volwassenen. Met zeventien van hen voerde ze diepte-interviews. Ze wilde een antwoord krijgen op de vraag wat de impact van de uithandengeving was.

Bijna alle jongeren liepen opnieuw celstraffen op

Bijna alle jongeren liepen tussen de één en 33 nieuwe veroordelingen op, gemiddeld negen per persoon. In 2014 bleek de helft in de drie jaar daarvoor nog veroordeeld te zijn. In een op de vijf gevallen ging het om verkeersgerelateerde feiten, in één op de drie om diefstal. Vaak maakte geweld deel uit van de feiten.

Door de uithandengeving kreeg 17 procent een effectieve gevangenisstraf. Maar in 2016 had bijna iedereen er een celstraf op zitten en zat een kwart van de jongeren die ooit uit handen waren gegeven, nog altijd in de gevangenis. Een derde was net vrijgelaten. De jongeren van toen, die nu gemiddeld 33 jaar zijn, zaten drie tot zes keer in de gevangenis.

 Jongeren die berecht worden als volwassenen en in de cel terechtkomen slagen er niet in om zich te integreren als ze eenmaal buiten komen

Yana Jaspers, Criminologe (VUB)

Volgens Jaspers heeft uithandengeving dus niet het beoogde effect. "'Het strafrechtelijke doel is om de jongeren voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen, maar in de gevangenis hebben ze net geen verantwoordelijkheid en nauwelijks beslissingsmacht. Ze hebben zo weinig kansen op autonomie en ontwikkeling dat ze er niet in slagen om zich te integreren in de samenleving als ze buiten komen.

Meest gelezen