Videospeler inladen...

Franse muzieklegende Charles Aznavour (94) is overleden

Charles Aznavour is overleden. Dat meldt zijn perswoordvoerder aan het Franse persagentschap AFP en staat te lezen op zijn profielen op sociale media. De Franse muzieklegende was 94.

In zijn huis in Mouriès in het uiterste zuiden van Frankrijk: daar is Charles Aznavour afgelopen nacht overleden. Het is zijn perswoordvoerder die het trieste nieuws aan het Franse persagentschap AFP heeft bekendgemaakt. Intussen is het bericht ook op zijn profielen op sociale media verschenen.

Aznavour was 94. Hij was net terug thuis na een tournee in Japan. Afgelopen zomer had hij nog enkele concerten moeten annuleren wegens een breuk in zijn arm die hij bij een val had opgelopen. In het voorjaar moest hij eveneens een concert in Rusland annuleren wegens rugpijn.

Toch lijkt het niet waarschijnlijk dat de gezondheid van Aznavour plots een duik had genomen. Gisteren plaatste hij nog een recente foto van zichzelf samen met Jean-Paul Belmondo op zijn Facebookpagina en vrijdag was hij nog te gast in "C à vous" op France 5.

Nog tot en met juni volgend jaar had Aznavour verschillende concerten op de agenda staan. Zo zou hij nog optreden in Dijon, Straatsburg en Kiev, maar ook in ons land in Vorst Nationaal op 26 oktober.

Videospeler inladen...

Bij zijn huis in Mouriès brengen fans vandaag hulde aan hun overleden idool met bloemen en een vlag van Armenië. Volgens burgemeester Alice Roggiero zijn de inwoners van het dorp waar hij al 30 jaar woonde "verdrietig en overstuur". "Mouriès was zijn rustige haven", zegt ze. "De plek waar hij op krachten kwam tussen 2 tournees, waar hij tussen de olijfbomen rustte."

"Gisteren nog heeft hij in een restaurant in het dorp gegeten", gaat ze voort. "Hij was verzwakt door zijn val enkele maanden geleden, maar hij zag er toch goed uit. Hij ging vaak een koffie drinken in het dorp. Iedereen mocht een praatje met hem slaan, maar iedereen respecteerde zijn rust."

Rond de Eiffeltoren in Parijs weerklinkt vanavond de muziek van Aznavour. De toren zelf is speciaal verlicht als eerbetoon aan hem:

"Frank Sinatra"

Aznavour was geboren op 22 mei 1924 in Parijs als Chahnour Varinag Aznavourian. Zijn ouders kwamen uit Armenië. Hij bouwde een indrukwekkende carrière uit als zanger, liedjesschrijver en componist en ging zo bekendstaan als "de Frank Sinatra van Frankrijk".

Met hits als "La bohème", "Je m'voyais déjà", "La mamma" en "Comme ils disent" vergaarde hij wereldroem. Velen beschouwden hem als de laatste grote naam van zijn generatie.

"La bohème":

"She":

Op 13 november 2016 had VRT NWS voor het laatst een uitgebreid gesprek met Aznavour. Dat kan u hieronder integraal herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen