Videospeler inladen...

Consortium 12-12 start inzamelactie na aardbeving en tsunami op Sulawesi

De Belgische hulporganisaties van het Consortium 12-12 starten een gezamenlijke inzamelactie na de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. 12-12 roept Belgen op om geld te storten, waarmee ze eerste noodhulp kunnen voorzien, zoals proper water, voedsel en tenten. Bij de aardbeving en tsunami op Sulawesi kwamen zeker 844 mensen om het leven.

Unicef België en het Rode Kruis lanceerden gisteren al een oproep om hulp. En intussen komt ook het Consortium 12-12 een gemeenschappelijke actie. Onder 12-12 vallen zeven hulporganisaties, zoals Oxfam, Plan International en Unicef België. Ze openen morgen het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 voor giften. Intussen denkt 12-12 ook na over een mediacampagne.

De organisaties bundelen de krachten, om zo een veel groter bereik te hebben, zegt directeur Axel Vande veegaete: "Qua communicatie verloopt het natuurlijk eenvoudiger en duidelijker. En we merken dat we onder de naam 12-12 ook mensen bereiken die niet tot de vaste schenkers behoren." 

Het eiland Sulawesi, een deel van de eilandengroep Indonesië, werd vrijdag getroffen door een krachtige aardbeving, gevolgd door een tsunami. De vloedgolf veroorzaakte veel schade. Op dit moment is er sprake van 844 dodelijke slachtoffers. Maar reddingswerkers gaan uit van veel meer doden, volgens sommige bronnen zouden er al 1.200 lichamen geborgen zijn. 

De laatste actie van het Consortium 12-12 dateert van vorig jaar. Toen zamelden de organisaties geld in voor de hongersnood in onder meer Zuid-Soedan en Somalië. 

Het is nog niet duidelijk of België een B-Fast interventieteam zal sturen, maar volgens Buitenlandse Zaken is de kans klein. Het gebied is al meermaals getroffen door een ramp en daarom is er in de regio al heel wat expertise aanwezig. Die zal als eerste aangesproken worden.

Meest gelezen