Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Cristiano Ronaldo, verkrachter? Der Spiegel komt met "bewijsmateriaal" nadat Ronaldo het 'fake news' noemt

Een journalist van de Duitse krant Der Spiegel heeft in verschillende tweets meer duidelijkheid gegeven over het onderzoek naar de verkrachtingszaak rond voetbalster Cristiano Ronaldo. Afgelopen weekend noemde Ronaldo de onthullingen op zijn Instagram 'fake news'.

Alles draait rond een nacht in Las Vegas in 2009. Kathryn Mayorga, 25 jaar op dat moment en promomeisje in een nachtclub, beweert dat ze die nacht is verkracht door één van de beste voetballers ter wereld, Cristiano Ronaldo. De twee hebben elkaar in de nachtclub ontmoet, en Mayorga ging daarna mee naar zijn penthouse.

Wat precies in de penthouse is gebeurd, weten enkel Ronaldo en Mayorga. Enkele maanden later is er volgens Der Spiegel wel, nadat Mayorga Ronaldo beschuldigde van verkrachting, een overeenkomst gesloten tussen de twee. Ronaldo zou 375.000 dollar betalen -meer dan 320.000 euro - , in ruil zou Mayorga zwijgen. Volgens Der Spiegel is die schikking echter oneerlijk verlopen, omdat Mayorga een onervaren advocaat had en tegenover topadvocaten stond. Nu heeft de vrouw een nieuwe advocaat die een nieuwe klacht heeft ingediend tegen Ronaldo, en besloot ze daarom volgens de krant om tóch te praten.

Ze willen beroemd worden door mijn naam te noemen

Cristiano Ronaldo

Maar er is allemaal niks van aan, zegt Ronaldo. Op zijn Instagram noemde hij de onthullingen in Der Spiegel 'fake news'. "Ze willen beroemd worden door mijn naam te noemen", zegt Ronaldo in een video. "Dat hoort bij mijn job, maar ik ben een gelukkig man".

Onze fact-checkers hebben elk woord van elk document bekeken

Christoph Winterbach, journalist Der Spiegel

Journalist van Der Spiegel Christoph Winterbach, slaat nu hard terug op Twitter. In een reeks van 24 tweets legt uit waarom de beschuldigingen volgens hem wél waar zijn. Hij legt uit dat Der Spiegel over honderden documenten beschikt van verschillende bronnen en wekenlang aan het verhaal werkte. "Onze fact-checkers hebben elk woord van elk document bekeken", zo schrijft Winterbach.

Zo post Winterbach enkele fragmenten uit documenten, die moeten aantonen dat Cristiano Ronaldo wel degelijk de man is waarover de beschuldigingen gaan. Langs Ronaldo's kant werd namelijk gezegd dat Der Spiegel dit niet hard kon maken. 

Daarnaast toon Winterbach ook een document waaruit moet blijken dat Ronaldo deels bevestigde dat het niet ging om seks met wederzijdse toestemming. Hij publiceert een vragenlijst die is opgesteld door de advocaten van Ronaldo. Ronaldo zou dus zelf toegegeven hebben dat Mayorgo meerdere keren 'neen' en 'stop' zei, als dit document echt is.

Winterbach wil ook aantonen dat Mayorga zeker niet de ambitie heeft om bekend te worden, na de beschuldigingen van Ronaldo daarover op zijn Instagram. In haar oorspronkelijke klacht bij de politie is te lezen dat ze weigerde om de naam te vermelden van de man die haar verkracht zou hebben. Ze zei enkel dat het om een publiek figuur ging.

Hoe de zaak nu verder gaat, is afwachten. De nieuwe klacht van Mayorga is in ieder geval ontvankelijk verklaard door de rechtbank. De vraag is of die rechtbank Mayorga nu ook in het gelijk zal stellen, en of de zaak verder strafrechtelijk onderzocht wordt.

Meest gelezen