Ridouani (SP.A Leuven): "Ik ga vooral gesprek aan met CD&V en Groen"

"Als mijn mandaat sterk genoeg is, ga ik mijn gesprek vooral met Groen en CD&V aan", zegt Mohamed Ridouani, lijsttrekker voor SP.A in Leuven in "De wereld vandaag". Momenteel vormt SP.A er al een coalitie met CD&V, maar het is niet zeker dat die na de verkiezingen in oktober nog een meerderheid haalt. "Dankzij Groen zal er een nieuw progressief gerecht geserveerd worden", reageert de lijsttrekker van Groen meteen. 

Nu Louis Tobback de sjerp neerlegt in Leuven, staat de SP.A er voor een grote troonwissel. Kan de huidige coalitie van SP.A en CD&V, al jaren aan de macht, na 14 oktober nog een meerderheid halen? Of is daar een derde partij voor nodig, en zoja, denkt SP.A dan aan Groen? 

Mohamed Ridouani, lijsttrekker voor SP.A in Leuven, windt geen doekjes om zijn favoriete coalitie: "Als mijn mandaat sterk genoeg is, ga ik vooral het gesprek aan met Groen en CD&V", zegt hij duidelijk. 

Toch is er geen voorakkoord tussen SP.A, CD&V en Groen, benadrukt Ridouani. "Je kan geen voorakkoord sluiten in het huidige politieke landschap", zegt hij. "De Vlamingen zullen moeten kiezen tussen twee mogelijke samenlevingsmodellen. Wij gaan niet besturen met N-VA, en zij niet met ons. Ik sta voor een meer progressief en verbindend verhaal." 

Wij gaan niet met N-VA besturen, en zij niet met ons

Mohamed Ridouani, lijsttrekker voor SP.A in Leuven

Dan gaan alle ogen meteen naar Groen. "Voorakkoorden hebben we niet", reageert ook David Dessers, lokaal lijsttrekker voor Groen. "Ik vind het leuk om te horen dat meneer Ridouani zegt dat hij een progressieve coalitie wil. We verschillen wel van mening, maar ik sta dichter bij Ridouani dan bij N-VA."

Ambities

"Mijn ambitie is om de grootste partij te blijven, met een progressieve coalitie", antwoordt Ridouani op de vraag naar zijn ambities in oktober. "De laatste peilingen geven dat ook aan. Mijn mandaat komt dan sterk naar voren als de te verkiezen burgemeester." 

De ambities van de lokale kopman van Groen gaan niet meteen over de sjerp. Groen wil vooral de oppositiebanken verlaten. "Wij willen een coalitie een sterke groene aanwezigheid", zegt Dessers. Een prelude voor een nieuwe coalitie met drie partijen op links in Leuven? 

Momenteel gaan alle lijsttrekkers uit Leuven in debat. U kan het debat live volgen via de site. Klik hier op de link. 

Meest gelezen