Diest neemt afscheid van kerk die wordt gesloopt

Gisteren hebben honderden mensen afscheid genomen van de Sint-Jan Berchmanskerk. De kerk is ontwijd en het gebouw zelf wordt binnenkort volledig afgebroken.

"Ooit was die parochie de meest bloeiende van Diest, maar intussen zijn veel van de mensen die de kerk opgericht hebben overleden of te oud geworden", vertelt deken Felix Van Meerbergen. "Er wonen intussen ook veel mensen met een ander geloof in de buurt van de kerk en er waren kosten aan het gebouw. Dat allemaal samen heeft ervoor gezorgd dat er beslist is om de kerk te ontwijden en af te breken."

Emotioneel afscheid

Voor de deken was het zondag een emotioneel afscheid. "Ik had niet verwacht dat het zo in de kleren zou kruipen. Het was fijn om samen met honderden mensen afscheid te kunnen nemen. We hebben de kaarsen gedoofd en het altaar ontbloot. Het was een mooie viering." De kerk wordt de komende dagen volledig leeggehaald. De spullen verhuizen dan naar andere parochies. Het orgel en het altaar verhuizen zelfs naar een kerk in Polen. En het gebouw zelf wordt binnenkort afgebroken. Op die plaats komt een centrum voor mensen met een mentale handicap.

Foto: Sonuwe (CC BY-SA 3.0)

Meest gelezen