Opnieuw gevaar voor CO-vergiftiging: eerste geval in Brasschaat

Nu het opnieuw kouder wordt en de verwarming in veel huiskamers aangaat, is er weer risico op CO-vergiftigingen. In Brasschaat heeft de brandweer voor de eerste keer dit "seizoen" zo'n melding binnengekregen.

Er was even alarm in een appartementsgebouw aan de Eikendreef in Brasschaat, maar gelukkig waren de brandweerlieden er op tijd bij, nog voor de concentraties echt te hoog opliepen.

Elk jaar honderdtal doden

De brandweer grijpt dit voorval aan om iedereen te verwittigen voor het gevaar van CO. Ondanks alle waarschuwingen, vallen er elk jaar weer doden. Grote boosdoeners zijn te weinig verluchting en verwarmingstoestellen die niet goed werken.

"Vorig jaar vielen in ons land een honderdtal doden", zegt Koen Vanderzwalm van de brandweer. "Je kan CO niet ruiken, je proeft het niet en je merkt het pas heel laat op. Niet iedereen legt de link met CO als ze zich misselijk voelen of hoofdpijn hebben. Zeker ook opletten als je op de ramen een soort vocht ziet, want dat zijn allemaal tekenen die kunnen wijzen op CO-vergiftiging. "

Schouwbranden

Ook schouwbranden zijn gevaarlijk, voegt de brandweer er meteen aan toe. Die ontstaan doordat er zich erg brandbaar roet vastzet aan de wand van de schoorsteen. Laat dus zeker je schoorsteen op tijd vegen. 
 

Meest gelezen