Maar één op vier lijsttrekkers is vrouw: "Als je kinderen hebt, blijf je dan in de politiek?"

"En als je kinderen hebt, blijf je dan in de politiek? Het is een vraag die niet aan mijn mannelijke collega's wordt gesteld", lacht Sanne Alexander (CD&V), de eerste vrouwelijke lijsttrekker van Wachtebeke. Vrouw zijn in de lokale politiek, het blijft niet zo vanzelfsprekend. 

In heel Vlaanderen zijn er 395 vrouwelijke lijsttrekkers, goed voor 24,32 procent van alle lijsttrekkers. In Oost-Vlaanderen is dat 23 procent, berekende het Agentschap Binnenlands Bestuur. Dat lijkt weinig, maar toch zijn er meer vrouwelijke lijsttrekkers dan bij de vorige lokale verkiezingen in 2012. 

Sanne Alexander (CD&V) is in Wachtebeke de enige vrouw die lijsttrekker is. Ze is zelfs de eerste vrouw ooit die op de kop staat van een lijst in die gemeente. "Neen, ik heb niet met mijn ellebogen moeten werken", zegt Sanne. "Anderhalf jaar geleden stelde het partijbestuur de vraag wie lijsttrekker kon zijn. De gezichten draaiden spontaan naar mij." Dat ze een vrouw is, maakte volgens Sanne Alexander geen verschil. 

Gezin en politiek

Toch is het nog steeds niet even vanzelfsprekend om als vrouw in de lokale politiek te gaan. Karen De Colfmacker, de burgemeester van Zwalm, stapte op omdat ze twee kleine kindjes kreeg tijdens haar ambtstermijn. Ook de publieke opinie werd haar te veel. "Je moet je als vrouw nog altijd harder bewijzen dan als man", zegt De Colfmacker. De typische rollenpatronen voor mannen en vrouwen maken dat de combinatie met een politiek mandaat niet eenvoudig is." 

Sanne Alexander is 27, alleenstaand en heeft nog geen kinderen. Maar ook zij kreeg ook als de vraag hoe ze werk en gezin kan combineren. "De vraag of ik nog wel politiek blijf doen als er kinderen zouden komen, stellen ze niet aan de jonge mannelijke collega's", merkt ze op. 

Volgens Marleen Vandenbussche, huidig burgemeester van Maldegem, die met een eigen lijst naar de verkiezingen trekt, is een gezin perfect combineerbaar met de politiek. "Vrouwen denken verkeerdelijk dat een lijsttrekkerschap te zwaar is, maar dat is fout gedacht", zegt ze. "Vrouwen bewijzen elke dag dat ze kunnen multitasken, je moet misschien wat tijd voor hobby's laten vallen, maar je krijgt er zoveel voor terug, ik zou het iedereen aanraden."

kasto80

Meest gelezen