© VRT - 2018

Monsterhit "Veel te mooi" voelde voor Erik en Sanne soms meer aan als een monster dan als een hit

In 2020 staan ze samen op de planken voor hun jubileumtournee, want dan is het dertig jaar geleden dat ze met "Veel te mooi" de hitlijsten verpulverden: het duo Erik (67) en Sanne (45). "Buurman, wat doet u nu"-presentatrice Cath Luyten zocht hen op voor een terug- en vooruitblik. "We beleefden het succes waar elke artiest van droomt, maar we genoten er niet van", vertelt Erik Van Neygen over die iconische hit.

"Veel te mooi" betekende in 1990 de doorbraak van Erik en Sanne. Acht weken lang voert het duo de Vlaamse Top Tien aan, negen weken na elkaar prijken ze op één in de hitlijst van "Tien om te zien", het nummer is goed voor 75.000 verkochte exemplaren. Het succes in Vlaanderen is immens. En toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. 

(lees verder onder de muziekclip)

We werden geleefd. En we werden verliefd

"Voordien was er die grote Clouseaumania, maar toen wij op dat moment toekwamen - héél die zomer van 1990 en later ook - dan werd er niet naar Clouseau omgekeken. Ongelofelijk én angstaanjagend", voelde Sanne die zomervakantie aan. "Ik herinner me een kindje dat met haar gezichtje geplet zat tussen de dranghekken. We hebben er nog kinderen vantussen gehaald... ."

Ook Erik zag in de monsterhit soms meer het monster schuilen: "We beleefden het succes waar elke artiest van droomt, maar we genoten er niet van. We werden geleefd. En we werden verliefd. Iets waar we allebei tegen vochten. Het was een heftige periode."

Die ochtend: de stilte en de blikken in de aula

Sanne is pas 17 als ze "Veel te mooi" zingt, Erik al 39.  Zij verkeert in het circuit van de Soundmixshows en van de voorprogramma's, Erik is bekend van het "betere lied". Op een avond treedt zij vlak voor hem op en hij hoort haar zingen. "Je hebt een mooie stem", zegt hij tegen haar. "Dank u wel, meneer", reageert zij beleefd.

Pas bij een tweede optreden - toen Sanne als backing vocal voor Helmut Lotti werkte - vinden ze elkaar. Sanne stuurt een cassette op naar Erik. "Ik heb dat dagenlang beluisterd en die stem liet me niet los. Ik had toen een liedje gehoord in Joegoeslavië en dacht ineens "misschien is het een idee om dat liedje met haar te doen"". "Veel te mooi" is snel geboren.

© VRT - 2018

Op alle foto's waren mijn ogen uitgebrand met een sigaret

De klik is er niet alleen op het podium, maar ook naast het podium. Erik en Sanne worden een koppel. Niet evident en dat gaat gepaard met een groot schuldgevoel, want Erik is getrouwd en heeft twee dochters, en dan is er ook nog het leeftijdsverschil. Ze proberen hun prille gevoelens in te schatten, maar de "boekskes" zijn hen voor.

"Ik rijd op mijn fiets door Bornem en ik zie affiches met ons tweetjes en de tekst "de verboden liefde" op. We wisten niet dat ze dat zouden uitbrengen. We hadden geen geheimen, maar alles was nog pril en voor Erik stond er wel héél veel op het spel. Hij zat zelf nog gewrongen met de situatie. Het prijkte op zo'n grote affiches vlak aan alle krantenwinkels en dat waren er indertijd veel. Op alle foto's waren mijn ogen uitgebrand met een sigaret", kijkt Sanne terug. Vlaanderen was duidelijk in shock over de romance.

"Ik kwam op school en dacht "niet met mij, want dan word ik kwaad!". Het was juist geen goed weer en iedereen van de school stond binnen in de aula. Toen ik binnenkwam, werd het echt stil en iedereen keek in mijn richting. Toen was het duidelijk: "Hiermee heb ik gekozen, en vrienden zal ik op school niet meer hebben.""

En intussen

Zes jaar geleden namen Erik en Sanne afscheid van het podium. Na twee hersenbloedingen houdt Erik zich bezig met het huishouden en begeleidt de muzikale carrière van hun 22-jarige dochter Maartje.

"Ik kreeg een hersenbloeding negen jaar geleden vóór een optreden 's ochtends en het jaar daarop rond dezelfde periode tijdens een optreden zelf. Die laatste hersenbloeding hebben we zoveel mogelijk uit de media gehouden." Erik hield er geen verlamming aan over, maar heeft wel nog altijd pijn. "Je leert daar mee leven." Hij moet regelmatig medicatie nemen tegen zijn chronische pijnen. Bij emoties steken ze de kop op. "Sanne heeft me zeker de eerste jaren voor alles behoed en afgeschermd." 

Sanne koos er bewust voor om ook een carrière uit te bouwen in het onderwijs. Ze bleef al die jaren lesgeven en de afgelopen twee jaar gaf ze les aan anderstalige nieuwkomers uit het asielcentrum van Hamme. Sinds dit schooljaar is ze directrice van een basisschool. 

Meest gelezen