Videospeler inladen...

Gebruik van 'puffers' op absoluut record, experts pleiten voor astmaplan

Nog nooit werden in ons land zoveel puffers voor de luchtwegen voorgeschreven. Dat schrijft De Morgen. Op vier jaar tijd is het aantal dosissen gestegen van 203 miljoen per jaar tot 221 miljoen per jaar. Luchtwegenexperts pleiten voor een astmaplan. 

Het gebruik van luchtwegmedicatie, zoals puffers, staat op een absoluut record. Dat blijkt uit cijfers van Farmanet die Groen opvroeg bij Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).   "We zien dat het aantal mensen met astma in Europa flink is toegenomen. We zien ook dat de nood aan medicatie is toegenomen", zegt longspecialtist Guy Joos (UZ Gent). "Het aantal astmalijders stijgt al twintig jaar. In ons land lijdt zo'n 10 procent van de bevolking aan astma. Bij kinderen is astma de meest voorkomende chronische ziekte."

Een uitgebreid astmaplan om burgers en artsen te informeren kan helpen tegen overmedicatie of foutief gebruik van puffers

Guy Joos, longspecialist UZ Gent

Joos pleit net zoals zijn collega's voor een nationaal astmaplan. "Behalve een gevaar voor overmedicatie, schuilt er ook een in de keuze van de behandeling. "Een meer pro-actieve houding waarbij alle gezondheidsmedewerkers op één lijn zitten, zou hier ten goede komen", zegt Joos. "Als we een betere, vroegere diagnose van astma stellen, kunnen we ook vroeger met adequate medicatie starten", zegt Joos. "Zo kunnen we vermijden dat mensen veel te veel medicatie nemen. Maar ook vermijden dat er verstuivers worden gebruikt wanneer dat niet nodig is. Een uitgebreid nationaal astmaplan om burgers en artsen beter te informeren kan hierbij helpen"

Meest gelezen