Videospeler inladen...

Hoe kan diverse samenleving lukken? "Verlichtingswaarden moeten centraal staan"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) hamert erop dat de verlichtingswaarden centraal moeten staan en dat tradities moeten wijken als die niet stroken met die waarden. Hij ging daarover in debat in "Terzake" met Barbara Pas (Vlaams Belang), Sammy Mahdi (CD&V) en Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

Hoe bouw je aan een diverse samenleving in je gemeente? "Voor mij zijn de verlichtingswaarden de sokkel. Die staan centraal, en als daar tradities, gebruiken en waarden daartegen botsen, dan moeten die daarvoor wijken." Volgens Bart Somers hebben we net door die verlichting vrouwenemancipatie gekend, de emancipatie van de arbeidende klasse en holebirechten. 

"We zijn geobsedeerd door een aantal symbooldiscussies", vindt Somers. De Mechelse burgemeester pleit voor gemengde wijken, scholen en jeugdbewegingen, kansen creëren op de arbeidsmarkt. "Dat is het lokale beleid dat succes garandeert, want zo emancipeer je mensen."

"We moeten er positief mee aan de slag en we doen dat ook", beaamt Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). "Ik ben blij dat u zegt dat u tegen gescheiden zwemmuurtjes bent. Ik ben ook tegen het in het openbaar opeisen van uiterlijke kenmerken van uw religie."

Als we ons heel de tijd bezig houden met discussies die de samenleving splijten, raak je niet vooruit

Bart Somers (Open VLD), burgemeester van Mechelen

Dat laatste ergert Somers. "In sommige steden is men daar nu al jaren over aan het discussiëren", zegt hij. "Dat is een heel boeiende discussie, maar wat brengt die discussie uiteindelijk bij aan de samenleving? Voor mij is het belangrijker dat mensen studeren, een diploma halen, vooruitgaan."

Somers is naar eigen zeggen voor een positieve benadering van diversiteit. "Kijk hoe je mensen samen tot één gemeenschap kan maken. Als we ons heel de tijd bezighouden met discussies die de samenleving splijten, raak je niet vooruit."

Bekijk hieronder het volleedige debat in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen