Belga Image

Hoofdrolspeler in Nobelprijs-schandaal veroordeeld tot 2 jaar cel voor verkrachting

De Frans-Zweedse fotograaf en regisseur Jean-Claude Arnault (72) is door de rechtbank in Stockholm veroordeeld tot 2 jaar cel voor verkrachting. Arnault raakte in opspraak door een seksschandaal binnen de Zweedse Academie die de Nobelprijs voor Literatuur toekent. Door dat schandaal wordt er dit jaar geen Nobelprijs uitgereikt.

Arnault werd aangeklaagd voor twee verkrachtingen van dezelfde vrouw. Dat gebeurde volgens het slachtoffer in oktober en december 2011. Arnault is aan één van de twee feiten schuldig bevonden.

Twee jaar cel is de minimumstraf voor verkrachting. De openbare aanklager had drie jaar geëist. Volgens de rechtbank is de beslissing unaniem genomen. Het proces vond plaats achter gesloten deuren omdat de rechtbank had geoordeeld dat de identiteit van de vrouw afgeschermd moest blijven.

Geen Nobelprijs dit jaar

Arnault was de voorbije decennia iemand met veel aanzien in de Zweedse culturele sector. Hij is de echtgenoot van Katarina Frostenson, een dichter en schrijfster die lid is van de Zweedse Academie. Die staat in voor het uitreiken van de Nobelprijs voor Literatuur. Daarnaast was Arnault ook goed bevriend met andere leden van de Academie.

De bal ging vorig jaar aan het rollen toen 18 vrouwen naar buiten kwamen met beschuldigingen van seksueel misbruik. Arnault zou hen misbruikt hebben in een cultureel centrum waarover hij de leiding heeft, en in de gebouwen van de Academie in Parijs en Stockholm. Die onthullingen hebben geleid tot de rechtszaak in Stockholm.

Het schandaal veroorzaakte een grote crisis binnen de Zweedse Academie. Zeven leden, inclusief Frostenson, stapten op. Er werd beslist om dit jaar geen Nobelprijs uit de reiken. Het is de eerste keer in 75 jaar dat dat gebeurt.

Meest gelezen