Iran slaat terug met raketaanval op Syrië

Iran heeft een raketaanval uitgevoerd op Syrië, dat heeft Iraanse Revolutionaire Garde gemeld. De aanval gebeurde afgelopen nacht als vergelding voor de aanslag op de militaire parade in Iran vorige maand. Volgens Iraanse staatsmedia zijn er verschillende doden en gewonden gevallen, het exacte aantal is niet bekend. 

De raketaanval zou uitgevoerd zijn om twee uur ’s nachts (plaatselijke tijd) op het oosten van Syrië, het doelwit waren de "takfiri-terroristen”, die volgens Iran verantwoordelijk waren voor de aanslag op hun parade. Takfiri-terroristen, is een begrip dat in Iran wordt gebruikt voor strijders van IS.

Onze ijzeren vuist is bereid om een ​​beslissende en verpletterende reactie te geven

Revolutionaire Garde

"Onze ijzeren vuist is bereid om een ​​beslissende en verpletterende reactie te geven op alle kwaadaardigheid en onheil van de vijanden," zei de Revolutionaire Garde in een verklaring op de staatsmedia .

Er zouden zes rakketten afgevuurd zijn vanuit West-Iran naar Syrië. Ook zeven drones werden gebruikt om doelwitten van de militanten te bombarderen, stond verder in de verklaring te lezen. "Een aantal leiders van de militanten werden gedood, ook voorraden en infrastructuur werden vernietigd", klonk het nog

Vergelding aanslag op militaire parade

Deze raketaanval is een vergelding op de aanslag van 22 september op de militaire parade in de West-Iraanse stad Ahvaz. Er kwamen daarbij minstens 24 mensen om het leven, onder wie twaalf leden van de Revolutionaire Garde. Er vielen ook meer dan 60 gewonden.  

Zowel IS als de Arabische beweging voor de bevrijding van Ahwaz hebben de aanslag toen opgeëist. Die laatste groepering vormt een onderdeel van het Ahwaz Nationaal Verzet, een soort koepelvereniging van alle gewapende organisaties die ijveren voor een eigen Arabische staat in de provincie Khuzestan. 

Vorig jaar heeft Iran ook een raketaanval uitgevoerd op IS in Syrië. Dat gebeurde nadat IS de verantwoordelijkheid had opeist voor een aanval op het parlement in Teheran en het mausoleum van de stichter van de Iraanse revolutie, Ayatollah Ruhollah Khomeini. Bij die aanslag vielen destijds minstens 18 doden en tientallen gewonden. 

Foto vrijgegeven door de Iraanse Revolutionaire Garde

Meest gelezen