Kleine meisjes worden groot: hoe zou het zijn met "Matilda", 30 jaar later?

1 oktober 2018, Matilda wordt 30! Het wonderkind uit het gelijknamige boek van Roald Dahl, allicht een van de meest iconische kinderboeken van de 20e eeuw. Dertig jaar geleden verscheen Matilda voor het eerst, en ook nu nog inspireert het kinderen en volwassenen over de hele wereld. Een verjaardag die niet onopgemerkt voorbijgaat. Wat zou Matilda vandaag doen? En tegen welke vijand zou ze het anno 2018 opnemen?

"Matilda" is een van die vele heerlijke personages die ontstaan zijn in de rijke fantasie van Roald Dahl, misschien wel de meest beroemde Britse kinderboekenschrijver uit de 20e eeuw. Dertig jaar geleden verscheen het boek voor het eerst.

Het verhaal in een notendop: Matilda Wurmhout is een bescheiden en fantasierijk 5-jarig meisje, een klein genie dat zichzelf al heel jong leert lezen en rekenen. Haar niet al te intelligente ouders - een sjoemelende autoverkoper en een tv-verslaafde bingospeelster- zijn haar liever kwijt dan rijk, maar Matilda weet creatief wraak te nemen op hun pesterijen. Op school ontmoet ze de lieve juf Engel en het kinderhatende schoolhoofd, de Bulstronk. Daar ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan... Wat dat is, laten we u met alle plezier zelf (voor)lezen.  

Matilda amuseert, begeestert en inspireert al generaties lang kinderen (en volwassenen) van over de hele wereld. Reden genoeg om haar 30e verjaardag te vieren.

"Matilda, je hebt me doen beseffen dat alles mogelijk is"

De Roald Dahl Story Company, die de literaire nalatenschap van Dahl beheert, postte vandaag op Facebook een filmpje waarin mensen vertellen wat Matilda voor hen betekend heeft. "Lieve Matilda, je hebt me doen beseffen dat alles mogelijk is" en "Matilda deed me beseffen dat je geen rotzooi hoeft te pikken, gewoon omdat je een klein meisje bent" zijn er maar enkele. Het filmpje is doorspekt met beelden uit de film en de musical die van het boek gemaakt zijn.

(lees verder onder het filmpje)

Astrofysicus, wereldreiziger, hoofd van de British Library?

Aan Quentin Blake, de man die de zo kenmerkende illustraties bij de Roald Dahl-boeken maakte, werd gevraagd hoe Matilda er volgens hem in haar 30'er-jaren zou uitzien en wat ze zou doen."Matilda was zo'n begaafd kind, het was dus niet moeilijk om te bedenken wat ze nu zou doen. Ik bedacht dat elk uitzonderlijk talent, elke verwezenlijking als kind voor haar een weg in het leven getoond heeft."

Het resultaat is een reeks tekeningen, waarvan er al drie vrijgegeven zijn op de website van Quentin Blake. Astrofysicus? Wereldreiziger? Hoofd van de British Library? Die "volwassen" Matilda's prijken op de nieuwe uitgave van het boek, die later deze week verschijnt. En er komen dan ook nog meer tekeningen van Matilda als volwassene.

(lees verder onder de foto's)

Quentin Blake
Quentin Blake
Quentin Blake

Matilda versus Donald Trump

Aan het Roald Dahl Museum in Buckinghamshire verschenen enkele dagen geleden twee opvallende standbeelden: Matilda die een boven zich uittorende Donald Trump vrijpostig in de ogen kijkt. Een tijdelijke opstelling in Great Missenden, de plaats waar Roald Dahl een groot deel van zijn leven woonde, ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het boek.

"Tegen wie zou Matilda het vandaag opnemen?" was een van de vragen in een poll van The Roald Dahl Story Company. De Amerikaanse president werd de "winnaar", net voor de Britse premier Theresa May en tv-presentator Piers Morgan.

"Matilda toont dat het mogelijk is voor iedereen, hoe klein ze ook zijn of hoe machteloos ze zich ook voelen, om de Bulstronken in hun eigen leven te verslaan. Een boodschap die vandaag nog meer relevant aanvoelt dan dertig jaar geleden", zegt The Roald Dahl Story Company.

Facebook/roalddahlmuseum

Meer Matilda?

Bezoek de Matilda-pagina op de website van de Roald Dahl Story Company, bekijk de filmadaptatie van en met Danny DeVito uit 1996, of nog beter: lees het boek (nog eens opnieuw)!

Meest gelezen