Videospeler inladen...

Nieuwe website "watwat.be" helpt jongeren met hun dilemma’s

Jongeren die vragen hebben over maatschappelijke thema’s zoals pesten, drugs en seksualiteit, kunnen vanaf vandaag betrouwbare antwoorden vinden op de website watwat.be. Zo'n 70 verschillende jeugdinfopartners sloegen de handen in mekaar om een correct antwoord te leveren op meer dan 1.000 vragen waar jongeren mee kampen. Want wanneer ze googelen, is de informatie die ze krijgen niet altijd even juist.

Opgroeien en een antwoord vinden op een karrevracht aan dilemma’s. Het klinkt vertrouwd in de oren. Kleur ik mijn haar blauw of toch maar niet? Is die mop racistisch of gewoon grappig? Is porno kijken illegaal? Wat kan ik doen als ik schoolmoe ben? Het nieuwe informatiemerk WAT WAT en de daar bijhorende website watwat.be willen jongeren van 11 tot 24 helpen in de zoektocht naar een correct antwoord.

Jongeren hebben heel wat kanalen in hun zoektocht naar informatie, zoals ouders, leerkrachten, vrienden… én het internet. Niets is gemakkelijker dan even te googelen in de zoektocht naar antwoorden, ook over moeilijke, maatschappelijke thema’s. Alleen… de beschikbare antwoorden, de verkregen informatie is misschien niet altijd de juiste of gericht op jongeren. Voor hen is het niet altijd simpel om door de bomen het bos nog te zien.

WAT WAT wil daar iets aan doen, met informatie op maat van jongeren, betrouwbaar, niet sturend en zonder oordeel. De website is een initiatief van de Vlaamse overheid.  Zo'n 70 verschillende jeugdinfopartners sloegen de handen in mekaar om een correct antwoord te leveren op meer dan 1.000 vragen waar jongeren mee kampen.

Jongeren geven vaak aan dat ze informatie missen over bepaalde thema’s

Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister van jeugd

“Jongeren geven vaak aan dat ze informatie missen over bepaalde thema’s", zegt Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (open Vld). "Feit is dat er al heel wat informatie voor jongeren bestaat, maar dat die niet altijd tot bij de jongeren geraakt. Door de krachten van die verschillende initiatieven te bundelen, hoeven jongeren zich maar te richten tot één merk.”

De Ambrassade, een expertisecentrum voor alles wat te maken heeft met het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid, coördineert het project maar het zijn organisaties als Awel, Pimento, Tele-Onthaal, de Zelfmoordlijn, Student@Work en de Privacycommissie die specialist zijn in bepaalde onderwerpen. Op het platform WAT WAT komt al die expertise, hulplijnen en informatie samen.

In tijden van fake news, polarisering en verkiezingspropaganda kan het belang van niet-sturende informatie op maat van jongeren niet onderschat worden

Ellen De Boeck, coördinator De Ambrassade

De site wordt aangepast aan de leeftijd van de bezoeker. Zo is er bv. informatie over seksualiteit specifiek gericht op 11-jarigen, maar even goed info voor bv. 16-jarigen. Ale informatie over die onderwerpen wordt geschreven en staat onder controle van experten, die weten wat er zich in de leefwereld van de jongeren afspeelt.

WAT WAT wil zo uitgroeien als dé naam als het op betrouwbare informatie voor jongeren aankomt, als een website waar informatie, hulplijnen, opinies… te vinden zijn, als een compagnon de route op social media met getuigenissen en rebelse filmpjes. Kortweg, als een officieel label voor betrouwbare en kwalitatieve info, zodat jongeren herkennen welke merken, websites of publicaties oké zijn.

Meest gelezen