2017 Invision

Drummer Sigur Rós stapt op na beschuldiging van seksueel geweld

Orri Páll Dýrason stapt op als drummer van Sigur Rós na een beschuldiging van seksueel geweld. Dat meldt hij via Facebook. De overige leden van de rockband uit IJsland aanvaarden zijn vertrek.

"Ik heb besloten om Sigur Rós te verlaten. Dat is een moeilijke beslissing voor mij, maar ik kan het niet hebben dat zulke ernstige aantijgingen de band en het belangrijke en mooie werk dat de voorbije jaren is gedaan beïnvloeden." Met die woorden maakt Orri Páll Dýrason vandaag op Facebook bekend dat hij niet langer de drummer van de rockband uit IJsland is.

In een bericht dat al enkele uren eerder was geplaatst, aanvaarden de overige bandleden Jón Þór Birgisson en Georg Hólm zijn vertrek.

Het ontslag van Orri Páll Dýrason heeft alles te maken met een beschuldiging van seksueel geweld die de artiest Megan Boyd enkele dagen geleden aan zijn adres uitte op Instagram. Ze zegt dat de drummer haar tot 2 keer toe tijdens dezelfde nacht verkrachtte in januari 2013 in Los Angeles waar Sigur Rós een nieuw album opnam.

Boyd zegt dat ze al die tijd heeft gezwegen uit angst dat niemand haar zou geloven en ook omdat ze zwanger was toen de MeToo-beweging losbrak. De getuigenis van dr. Christine Blasey Ford in de benoemingsprocedure van Brett Kavanaugh tot rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft haar naar eigen zeggen over de streep getrokken om alsnog met haar verhaal naar buiten te komen.

"Zware tol"

"Deze zaak heeft onontkenbaar een zware tol van mij geëist de voorbije dagen", schrijft Orri Páll Dýrason op Facebook. "Terecht, zullen sommigen zeggen, en ik wil niet met die mensen discussiëren. Echter, ik vraag diezelfde mensen met aandrang om hun woede in de juiste richting te kanaliseren en mijn familie, en vooral mijn vrouw, met rust te laten."

"Tegelijk vraag ik mensen kalm te blijven en jullie niet in 2 vechtende legers te laten verdelen. Dit is geen juridische procedure, dit zijn de woorden van Megan tegen de mijne, op het internet. Luide en provocerende woorden zijn in het voordeel van niemand, dat van haar noch dat van mij."

Op het einde van de post lijkt Orri Páll Dýrason de beschuldigingen van Boyd te ontkennen. "Ik zal er alles aan doen om een einde aan deze nachtmerrie te maken, maar uit respect voor mensen die effectief het slachtoffer van seksueel geweld zijn, wil ik dit gevecht niet publiek voeren."

Sigur Rós bestaat sinds 1994 en brak enkele jaren later door bij het grote publiek met het album "Ágætis byrjun". Daarna volgden succesvolle platen als "()" en "Takk". Ook bij ons is de groep bekend met talrijke optredens op zomerfestivals en in concertzalen. 

Meest gelezen