Nicolas Maeterlinck

Verzekering geweigerd voor oudere chauffeurs? Peeters start een onderzoek

Na overleg met gelijkekansencentrum Unia zal minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) nagaan of er maatregelen nodig zijn om de toegang van ouderen tot autoverzekeringen te verbeteren. Volgens Unia wordt oudere bestuurders al te vaak een autoverzekering geweigerd, terwijl er geen verband zou bestaan tussen een hogere leeftijd en een verhoogd risico op schade.

Vanochtend kaartte Unia de problemen rond autoverzekeringen bij ouderen aan. Daarvoor zijn er "meerdere signalen", zo klinkt het, onder andere van het Tariferingsbureau Auto. Wie door drie verzekeraars geweigerd wordt, kan bij dat bureau aankloppen om toch een verzekering te krijgen. 

Unia wil nu een einde maken aan deze leeftijdsdiscriminatie, en heeft minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters daarover een advies bezorgd. "Oudere chauffeurs rijden even goed als jongere", stelt Unia. "Leeftijd is geen bepalende factor voor de kans op ongelukken."

"Mijn administratie is momenteel aan het onderzoeken hoe groot het probleem van discriminatie van ouderen op de markt van autoverzekeringen is", reageert minister Peeters. "Ik zal Unia uitnodigen om zijn aanbevelingen voor te stellen. Op basis hiervan zal ik bekijken of maatregelen nodig zijn."

De minister benadrukt dat een verzekeraar de toekenning van een verzekering niet kan weigeren louter op basis van de leeftijd van de bestuurder. "Ook oudere chauffeurs moeten een autoverzekering kunnen afsluiten. Voor ouderen die minder mobiel zijn, kan een auto juist erg belangrijk zijn voor hun verplaatsingen."

Meest gelezen