Ouders van Rif-activist Nasser Zefzafi: "We beleven spannende dagen in Marokko"

Deze maand is het precies twee jaar geleden dat de straatprotesten in de Rif-regio in Marokko begonnen zijn. Onder leiding van activist Nasser Zefzafi kwamen de Riffijnen op straat tegen de corruptie en voor meer ontwikkeling in hun regio. In mei 2017 werd Zefzafi opgepakt samen met andere leden van de protestbeweging. Afgelopen zomer kreeg hij samen met andere activisten celstraffen die oplopen tot 20 jaar. VRT NWS sprak met zijn ouders in Brussel.

De zogeheten "Hirak" is ontstaan in oktober 2016 na de dood van Mohsine Fikri, een vishandelaar uit de stad al-Hoceima, die op een vernederende manier aan zijn einde kwam na een rel met de douanepolitie. De douane besloot om zijn buit, 500 kilogram zwaardvis, in de vuilniswagen te gooien. Er gold een visverbod die periode, klonk het.

Maar volgens de betogers wilden corrupte officieren een pak smeergeld dat de visser niet kon of wilde betalen. Fikri sprong uiteindelijk achter zijn buit in de vuilniswagen. Hij werd verpletterd. Wat volgde zijn massaprotesten tegen corruptie, werkloosheid en de achterstelling in de regio, zowel in al-Hoceima als op andere plaatsen in Marokko. Snel werd activist Nasser Zefzafi een gezicht voor deze protesten.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ook deze maand reikt het Europees Parlement de Sacharovprijs uit. Dat is een jaarlijkse onderscheiding voor mensen met een bijzondere prestatie op het gebied van mensenrechten en vrijheid van denken. Een aantal Europese parlementsleden, onder wie Kathleen Van Bremt (SP.A), hebben daarvoor Nasser Zefzafi genomineerd voor de prijs en hebben zijn ouders uitgenodigd in het Europees Parlement.

"Activisten zijn een rolmodel voor vreedzaam protest"

"We beleven spannende dagen", zegt vader Ahmed Zefzafi. "Dat komt door de arrestaties, de huiszoekingen en de folteringen van de Hirak-activisten." Volgens hem kwamen de jongeren in de betogingen vooral uit verwaarloosde wijken in de Rif-regio. "Toch waren ze een rolmodel voor vreedzaam protest. Tijdens de betogingen maakten ze mensenkettingen om de openbare plaatsen en zelfs de politiekantoren te beschermen", zegt de vader.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Mijn zoon gelooft nog altijd waarvoor hij op straat is gekomen"

"De laatste keer dat ik Nasser sprak, zag hij er fysiek en mentaal goed uit", zegt moeder Zolaikha Zefzafi. "Mijn zoon gelooft nog altijd waarvoor hij op straat is gekomen. Dat was om ziekenhuizen, werk en beter onderwijs te eisen." Volgens de moeder is er tekort aan gezondheidszorg. Er zouden volgens haar veel kankerpatiënten zijn in de Rif die geen toegang hebben tot de behandeling in de regio. "Onder wie ik. Het is dankzij een aantal mensen die me geholpen hebben dat ik kon reizen naar een ziekenhuis en behandeld kon worden. Ik ben die mensen erg dankbaar."

Videospeler inladen...

"Bemiddeling mislukt"

Volgens de vader van Zefzafi zijn alle pogingen tot bemiddeling tot nu toe mislukt. "Ik heb me ook opgegeven als bemiddelaar tussen de politieke gevangenen en de overheid. Maar niemand reageerde op mijn oproep." Dat hij vanuit het Europees Parlement de vrijlating van zijn zoon en andere activisten komt eisen, is niet bedoeld om de Marokkaanse regering voor het blok te zetten, zegt vader Zefzafi. Hij hoopt op een Europese bemiddeling om de zaak op te lossen.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De protestbeweging kreeg de afgelopen twee jaar ook veel steun van Riffijnen in Europa. In Brussel en andere Europese steden kwamen duizenden mensen op straat om hun steun te betuigen aan de politieke gevangenen. Een aantal activisten uit Vlaanderen en Nederland zijn ook aanwezig tijdens het bezoek van de ouders van Nasser Zefzafi aan het Europees Parlement. Volgens hen is het ongeloof nog groot na de veroordeling van Zefzafi en andere activisten. In het vonnis sprak de rechter onder meer van "een samenzwering door Zefzafi om de veiligheid van het land in gedrang te brengen". Via Facebook zenden de activisten de ontmoeting met de ouders uit, zodat mensen in het thuisland ook mee kunnen volgen.

"Europese steun moet alle Marokkanen bereiken"

Ondanks het belang voor de protesten in de Rif-regio bij vele Marokkaanse Europeanen, legt Europa te weinig de vinger op de zere wonde, vindt Kathleen Van Brempt (SP.A). “Europa onderhandelt met Marokko over visserij en migratie, maar ze durven te weinig ook de mensenrechten aan te kaarten”, zegt Van Brempt. Ze vraagt dat de middelen en investeringsfondsen, die Europa aan Marokko verleent, bij alle Marokkanen terecht komen. “Ook de mensen van de Rif hebben recht op goede investering om ervan te zorgen dat er een betere toekomst is."

Videospeler inladen...
Ook in Europa betogen Riffijnen massaal voor de vrijlating van de politieke gevangenen

Meest gelezen