Een deel van de rotstekeningen met onder meer een haai en een neushoorn.
BBC video

Prehistorische rotstekeningen wijzen op verloren Indiase beschaving

In de Indiase staat Maharashtra zijn rotstekeningen ontdekt die meer dan tienduizend jaar oud zouden zijn. De Britse openbare omroep BBC meldt dat archeologen vermoeden dat ze aanwijzingen bevatten voor een vooralsnog onbekende beschaving, mogelijk van jagers-verzamelaars.

De rotstekeningen of petrogliefen zijn ontdekt op heuveltjes in de regio Konkan in het westen van Maharashtra. Het merendeel van de tekeningen bleef duizenden jaren onopgemerkt. De meeste tekeningen waren verborgen onder lagen aarde en modder. Enkele tekeningen waren zichtbaar en plaatselijke bewoners beschouwen ze als heilig en aanbidden ze.

De BBC meldt dat de grote variëteit in de rotstekeningen experten verbaasde. De tekeningen beelden vogels en andere dieren, menselijke en geometrische figuren af. De manier waarop ze zijn getekend, doet experten vermoeden dat ze zijn gemaakt in prehistorische tijden en waarschijnlijk mee van de oudste rotstekeningen zijn die ooit ontdekt zijn.

 "Onze eerste conclusie na het bestuderen van deze petrogliefen, is dat ze rond 10.000 voor Christus zijn gemaakt", zo zei de directeur van het staatsdepartement voor archeologie in Maharashtra, Tejas Garge, aan de BBC. Volgens hem zou het gaan om een gemeenschap van jagers en verzamelaars, die niet bekend was met landbouw.

 "De meeste rotstekeningen tonen bekende dieren. Er zijn afbeeldingen van haaien en walvissen, net als reptielen zoals schildpadden", aldus Garge. De BBC stelt dan wel de vraag waarom er ook nijlpaarden te zien zijn, dieren die niet te vinden zijn in India. Mogelijk zijn de tekeningen gemaakt door mensen die uit Afrika naar India migreerden, of mogelijk waren die dieren ooit wel in India aanwezig, zo stelt de omroep.

Het was een groep onderzoekers onder leiding van Sudhir Risbood en Manoj Marathe die de tekeningen ontdekt hebben. De onderzoekers gingen op zoek naar de tekeningen, nadat ze er een aantal in het gebied hadden gezien. De rotstekeningen zijn ontdekt in en rond 52 dorpen in het gebied. Slechts vijf dorpen waren van het bestaan van de tekeningen op de hoogte.

      De overheid van de Indiase deelstaat heeft een fonds van 240 miljoen roepie, 2,9 miljoen euro, in het leven geroepen om de petrogliefen verder te bestuderen.

Een tekening van een olifant die al langer bloot lag, en waar zelfs een omheining rond gebouwd is.van
BBC Video

Meest gelezen