Videospeler inladen...

Primera Air vraagt faillissement aan, geen lagekostenvluchten naar VS vanop Zaventem

Er zullen dan toch geen lagekostenvluchten komen tussen Brussels Airport en de Verenigde Staten. De ultralagekosten­maatschappij Primera Air, die van plan was om volgende zomer naar Zaventem te komen, vraagt het faillissement aan. Dat heeft de directie van de luchtvaartmaatschappij maandagmiddag aan het personeel meegedeeld. Om middernacht stoppen alle activiteiten.

Een goede maand geleden kondigde Primera Air nog de lancering aan van rechtstreekse vluchten vanaf Brussels Airport naar New York, Washington en Boston. Het zou de eerste keer zijn dat er rechtstreekse lowcost-langeafstandsvluchten worden aangeboden vanuit Zaventem.

Primera Air vloog al tussen de VS en Parijs en Londen, Brussel zou vanaf juni 2019 aan het netwerk worden toegevoegd. Maar maandagmiddag raakte bekend dat de maatschappij een punt zet achter alle vliegoperaties. Op de luchthaven Charles de Gaulle in de regio Parijs vernamen de reizigers het bericht over de luidspreker:

(lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Op de luchthaven Londen-Stansted werd een vliegtuig, een Airbus A321, van de maatschappij aan de ketting gelegd wegens achterstallige betalingen. Het Britse bestuur van de luchtvaart heeft daarop beslist om de vliegvergunning van Primera Air in te trekken.

"Zonder bijkomende financiering zien we geen andere mogelijkheid dan om onze activiteiten stop te zetten", klinkt in een verklaring van de directie. Ook het personeel werd via e-mail op de hoogte gebracht.

De twee bedrijven in financiële moeilijkheden zijn Primera Air Nordic en Primera Air Scandinavia. De directie bevestigt dat de beide bedrijven vandaag, 2 oktober 2018, het faillissement aanvragen.

Daarmee komt er ook een einde aan de (al te) ambitieuze plannen van de nieuwkomer. Naast vluchten uit Brussel, Londen en Parijs wou Primera Air ook lijndiensten starten naar de Verenigde Staten vanuit verschillende andere Europese steden, waaronder Berlijn, Frankfurt en Madrid.

Meest gelezen