Stemmen kan je leren, ook als je 80-plusser bent

In Woonzorgcentrum De Lelie in Wezemaal hebben de bewoners vandaag kennis kunnen maken met de stemcomputer waarmee ze op 14 oktober hun stem zullen uitbrengen. Voor het eerst zal dat ook in hun eigen residentie kunnen.

Bij de lokale verkiezingen op 14 oktober zullen alle inwoners van Rotselaar hun stem digitaal moeten uitbrengen. Wie graag vooraf al eens wou oefenen, kon daarvoor vandaag terecht in het WZC De Lelie. Die locatie is niet toevallig gekozen, want ook op de verkiezingsdag zelf, zullen de stemcomputers er opgesteld staan. Dat moet het de bewoners makkelijker maken om zelf hun stem uit te brengen.

Bij de pinken

Jenny (85) is nog "goed bij de pinken", zegt ze zelf. Voor haar is het digitaal stemmen nieuw, want onlangs verhuisde ze van Drogenbos, waar er nog altijd op papier wordt gestemd, naar Rotselaar. Toch ziet ze er niet tegen op. "Ik heb als bediende vroeger veel met de computer gewerkt. Digitaal stemmen is wel nieuw voor mij, maar het ziet er niet zo moeilijk uit, dat moet zeker lukken."

Voor Helena is het stemmen moeilijker: "Als het van mij afhangt zou ik niet gaan stemmen". Niet onlogisch als je weet dat Helena niet goed meer hoort en ziet. Voor Gusta is het de eerste kennismaking met de stemcomputer: "Het was een beetje vreemd, maar ze hebben ons goed geholpen, zo ging het wel. Hopelijk lukt het ook op 14 oktober."

Nog oefenkansen

Inwoners van Rotselaar die nog willen oefenen kunnen vrijdag nog terecht in het Lokaal Dienstencentrum "Oude Pastorie" in Werchter. Ook aan het onthaal van het gemeentehuis staat een oefencomputer waar je alles al eens kan gaan uittesten tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. 

Meest gelezen