Videospeler inladen...

Stints mogen niet meer de openbare weg op in Nederland, Vias wil dat België zelfde beslissing neemt

In Nederland mogen Stints voorlopig niet meer de openbare weg op. Dat heeft de Nederlandse minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen uit voorzorg besloten. De elektrische bolderkar kwam in opspraak na een ongeval waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Vias wil dat ook België de beslissing volgt. 

Het Nederlandse ministerie nam de beslissing na een onderzoek, waaruit blijkt dat er twijfels zijn over de technische constructie van het voertuig. Zo zouden er nog aanpassingen zijn doorgevoerd aan het voertuig zonder dat die zijn goedgekeurd door het ministerie. Bovendien zou het kunnen dat de Stint niet goed genoeg remt. 

"Ik besef dat dit een ingrijpende beslissing is, met ook praktische gevolgen voor de kinderdagverblijven", zegt de minister. De Stints worden door heel wat kinderdagverblijven gebruikt om kinderen op te halen. "Maar iedereen realiseert zich dat de veiligheid voorop staat. Daarom heb ik dit beslist."

De eigenaar van het bedrijf dat de Stints maakt, vindt het besluit voorbarig. "Er is geen onderzoek naar het wrak (van het ongeval, nvdr.)", benadrukt hij aan NOS.

Vias wil dat België volgt

Volgens het Belgische verkeersinstituut Vias is de beslissing in Nederland niet lichtzinnig genomen. "Tot zolang er geen onderzoek is dat aantoont dat de voertuigen veilig zijn, lijkt het ons aangewezen om ook in ons land de beslissing van Nederland te volgen", zegt woordvoerder Stef Willems in "De wereld vandaag" op Radio 1.

In België zijn er wel veel minder Stints op de weg dan in Nederland. Volgens Vias gaat het om zo'n 75 tot 100 voertuigen. 

AUDIO: Herbeluister hier het gesprek met Stef Willems van Vias. 

Meest gelezen