AFP or licensors

VN-organisatie haalt stafleden weg uit Gaza "uit angst voor hun veiligheid"

Het UNRWA, het VN-agentschap voor bijstand aan Palestijnse vluchtelingen, heeft enkele van zijn stafmedewerkers weggehaald uit Gaza. De organisatie doet dat uit veiligheidsoverwegingen, zegt ze in een mededeling. De voorbije weken is de woede toegenomen over de crisis bij het UNRWA, waardoor veel medewerkers en leerkrachten hun baan verliezen. 

"Het UNRWA heeft vandaag beslist om een deel van zijn internationale staf tijdelijk terug te trekken uit Gaza", zo staat het in een mededeling. Volgens sommige bronnen zou het gaan om minstens tien stafmedewerkers.

Het agentschap neemt de beslissing na "een reeks verontrustende veiligheidsincidenten waarbij zijn personeel in Gaza betrokken is". Volgens de mededeling werden stafleden eerder vandaag lastiggevallen door medewerkers die protesteerden tegen "de maatregelen die voortvloeien uit de uitdagende financiële toestand bij het UNRWA".

Door het wegvallen van de Amerikaanse steun aan het UNRWA, gaan veel banen bij het agentschap verloren.

De voorbije weken is meermaals betoogd en gestaakt tegen de Amerikaanse beslissing om de financiële steun aan het UNRWA in te houden.

AFP or licensors

Het UNRWA roept de autoriteiten in Gaza op om "effectieve bescherming te bieden aan zijn medewerkers en faciliteiten". Gaza wordt bestuurd door de islamitische beweging Hamas. 

VS zet financiële steun stop

Het UNRWA werd in 1949 opgericht om hulp te bieden aan de 750.000  Palestijnse vluchtelingen die verplaatst waren na de Arabisch-Israëlische oorlog. Nu ondersteunt de UNRWA hun meer dan vijf miljoen afstammelingen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, maar ook in Jordanië, Syrië en Libanon. 

De organisatie verschaft hen medische zorg, onderwijs voor 500.000 kinderen, voedselhulp voor een miljoen mensen en andere bijstand zoals sociale werken en infrastructuur in vluchtelingenkampen.

In Gaza, dat al jaren in een diepe economische crisis is gedompeld, zijn 2 miljoen mensen afhankelijk van de diensten van de UNRWA.

Eind augustus maakte de VS, de grootste donor van het VN-agentschap, bekend dat ze haar financiële steun aan het UNRWA stopzet. Begin dit jaar had president Trump al 200 miljoen dollar bespaard op hulp van de VS aan de financiering van het UNRWA. 

Meest gelezen