AFP or licensors

Vergelijking Britse minister lokt reactie uit: "Nee, EU is geen goelag"

De Europese Commissie is niet ingenomen met een uitspraak die de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt deed tijdens het congres van zijn Conservatieve Partij. Hunt vergeleek de Europese Unie met de voormalige Sovjetunie. "Hij zou er baat bij hebben af en toe een geschiedenisboek open te slaan."

Toen de grofgebekte Boris Johnson als minister van Buitenlandse Zaken werd opgevolgd door Jeremy Hunt, reageerde de Britse én de Europese diplomatieke wereld opgelucht.

Maar twee jaar later blijkt dat ook Hunt de Europese Commissie tegen zich in het harnas weet te jagen. Dat deed hij met een toespraak op het congres van de Conservatieve Partij. Daarin zei hij dat het Verenigd Koninkrijk gevangen wordt gehouden door de Europese Unie, die hij vergeleek met de voormalige Sovjetunie

Volgens Hunt wil de EU het Verenigd Koninkrijk "straffen" omdat het de Unie wil verlaten. "De les die de geschiedenis ons leert, is duidelijk: als je de EU-club in een gevangenis verandert, dan zal de wil om te ontsnappen niet verminderen, maar net groeien. En wij zullen niet de enige gevangene zijn die wil ontsnappen."

Hunt zou beter af en toe een geschiedenisboek openslaan

De Europese Commissie reageerde fronsend op de uithaal. De commissiewoordvoerder suggeerde dat Hunt beter eens een geschiedenisboek ter hand zou nemen. "Respectvol zeg ik: we zouden er allemaal baat bij hebben, en zeker ministers van Buitenlandse Zaken, om af en toe een geschiedenisboek open te slaan", zei Margaritis Schinas.

Ook het Litouwse Commissielid Vytenis Andriukaitis, zelf geboren in een Sovjet-strafkamp of goelag, liet via Twitter weten dat hij Hunt wel wat meer kan vertellen over hoe het er daar in werkelijkheid aan toeging. De familie van Andriukaitis werd in 1941 gedeporteerd naar Siberië.

Ook vanuit andere lidstaten die ooit door de Sovjetunie werden bezet, werd afkeurend gereageerd. "De Sovjets moordden, deporteerden en verbanden honderdduizenden Letse inwoners na de illegale bezetting in 1940, en ruïneerden de levens van drie generaties, terwijl de EU welvaart, gelijkheid, groei, respect heeft gebracht", tweette de Letse ambassadeur in Londen. 

Meest gelezen