Voor het eerst wordt gezin uit gesloten centrum in Steenokkerzeel gerepatrieerd

Een Armeens gezin dat vastzat in het gesloten centrum van Steenokkerzeel is vandaag gerepatrieerd naar hun thuisland. Het gaat om een vrouw met twee kinderen. Het is de eerste keer dat er een repatriëring vanuit het centrum slaagt.

Vorige week was er al eens een poging ondernomen om de Armeense vrouw met haar twee kinderen te repatriëren, maar dat mislukte. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken weigerde de vrouw te vertrekken. Vandaag is ze onder dwang begeleid door de federale politie. De man van het gezin was daar niet bij, hij is al 2 jaar spoorloos. Ook Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken bevestigt de repatriëring op Twitter.

Het is de eerste keer dat de repatriëring van een gezin dat vastzit in Steenokkerzeel lukt. Sinds deze zomer is er in het gesloten centrum een afgesloten deel met woningen voorzien voor uitgeprocedeerde gezinnen. Daar kunnen tot vier gezinnen blijven. Er kwam heel wat kritiek op die maatregel, onder meer door het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen, mensenrechtenorganisatie Amnesty International en kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. De opsluiting zou een zware psychologische tol eisen voor de kinderen.

Nog één gezin zit vast in Steenokkerzeel

Intussen zit nu nog één gezin vast in het gesloten centrum. Het gaat om een Servisch gezin dat eerder al moest worden vrijgelaten, omdat de maximumtermijn van opsluiting was overschreden. Een gezin moet namelijk gerepatrieerd worden binnen de wettelijke termijn van 28 dagen. Dat was niet gebeurd, omdat de vrouw meerdere juridische procedures had opgestart. Het gezin werd daarop overgebracht naar een open gezinswoning, met de bedoeling van daaruit begeleid terug te keren naar Servië. Maar het gezin vluchtte. Even later werden ze opgepakt en teruggestuurd naar het gesloten centrum.

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken moet de repatriëring van het gezin nu binnen de tien dagen gebeuren, anders is de termijn opnieuw verstreken. Het is niet zeker dat dat zal kunnen gebeuren, aangezien er nog steeds een procedure loopt rond hun asielaanvraag.

Meest gelezen