© VRT - Sofie Silbermann

Mis niets van het verkiezingsnieuws dankzij VRT NWS

Op 14 oktober trekken we naar de stembus voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Van alle verkiezingen staan die lokale verkiezingen het dichtst bij de Vlaming. VRT wil er als openbare omroep alles aan doen om de kiezer goed geïnformeerd de verkiezingsdag te laten ingaan. Een overzicht.

Online

Vrtnws.be verzorgt een breed aanbod aan verkiezingsnieuws met het dossier "KIES18". Daarin komen de meest actuele nieuwsberichten en achtergrondinformatie.

De app van VRT NWS is gepersonaliseerd in de aanloop naar de verkiezingen, waarbij gebruikers het nieuws uit favoriete steden en gemeenten op de voet kunnen volgen. Op verkiezingsdag zelf komen push-notificaties zodra de eerste resultaten van die gemeenten bekend zijn.

Daarnaast zijn er verschillende specifieke livestreams: in de week van 1 tot 7 oktober kunt u op vrtnws.be van maandag tot en met vrijdag de lijsttrekkersdebatten van Knack en Radio 1 in de studentensteden live volgen om 19 uur (woensdag om 20 uur). Van maandag tot en met vrijdag komen respectievelijk Leuven, Brussel, Gent, Hasselt en Antwerpen aan bod. 

Op verkiezingsdag is er uitaard de traditionele verkiezingsshow met Martine Tanghe, vanaf 12 uur. Live te volgen op Eén, maar ook op vrtnws.be.

Televisie

In de politieke talkshow "Iedereen kiest" ontvangt Phara de Aguirre elke dag lokale en nationale kopstukken. Er zijn reportages en een debat tussen vier kopstukken uit een stad of gemeente waar de inzet zeer groot is.  Per aflevering komt ook een partijvoorzitter langs in de studio. Professor Carl Devos zit steeds mee aan tafel. "Iedereen kiest",  vanaf maandag 1 oktober om 22.05 uur op Eén.

"Terzake" op Canvas gaat de komende twee weken ook volledig in verkiezingsmodus. In een eerste luik worden verschillende thema's die hoog op de agenda staan uitgediept. Bij elk thema worden politici uit verschillende partijen en regio's uitgenodigd voor een scherp debat. In de verkiezingsweek zelf gaat de aandacht naar de vijf belangrijkste centrumsteden in Vlaanderen (Leuven, Oostende, Gent, Genk en Antwerpen). De twee belangrijke protagonisten komen discussiëren. 

© Sofie Silbermann

De avond sluiten we af met twee oudgedienden van de Wetstraat: Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen. Samen met Ivan De Vadder laten zij hun licht schijnen op de verklaringen en debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden. Van Cauwelaert - Zinzen - Ivan, van maandag tot vrijdag op Canvas.

Op de avond voor de verkiezingsdag brengt de VRT alle partijvoorzitters samen rond de tafel voor Het Grote Debat, op Eén.

Op zondag 14 oktober is er, zoals hierboven al vermeld, de marathonuitzending op Eén (ook te volgen op vrtnws.be), onder de deskundige leiding van Martine Tanghe. 

© VRT - Sofie Silbermann

Radio

"De ochtend" op Radio 1 laat in de week van 1 tot 7 oktober elke dag twee kopstukken uit een gemeente debatteren over 1 bepaald verkiezingsthema. De laatste week voor de verkiezingen wordt nog een versnelling hoger geschakeld met twee debatten en twee duo's lijsttrekkers. VRT-journalist Marc Van de Looverbosch brengt achteraf een analyse. 

Op Radio 2 brengt elke regionale redactie vanaf maandag 1 oktober drie campagnejournaals per dag.

Op 14 oktober zelf is er op Radio 1 eerst "De ochtend" gevolgd door een marathonuitzending.

Meest gelezen