Videospeler inladen...

Coddens over wantoestanden Gentse sociale woningen: "Onaanvaardbaar, maar bewijs van onderfinanciering sociaal wonen"

Rudy Coddens (SP.A), OCMW-voorzitter en kandidaat-burgemeester in Gent, noemt de wantoestanden in verouderde sociale woningen in de Sint-Bernadettewijk onaanvaardbaar, maar wijst er ook op dat sociaal wonen ondergefinancierd wordt door Vlaanderen. Hij zei dat vanavond in het verkiezingsprogramma "Iedereen kiest", op Eén.

Vanavond toonde VRT NWS beelden van wantoestanden in verouderde sociale woningen in de Sint-Bernadettewijk, in de deelgemeente Sint-Amandsberg. Als OCMW-voorzitter komen die toestanden Rudy Coddens niet onbekend voor. "Dat die mensen kwaad en ontgoocheld zijn, is normaal", aldus Coddens. "Dit is onaanvaardbaar, maar ik wil er wel op wijzen dat sociaal wonen een Vlaamse bevoegdheid is."

Dit is mensonwaardig en moet worden onderzocht

Mathias De Clercq (Open VLD)

"Dit is een bewijs dat er een onderfinanciering van sociaal wonen is en dat er extra geld moet worden bijgestoken", vindt Rudy Coddens. Hij voegt er nog aan toe dat mensen die in een onbewoonbare sociale woning wonen onmiddellijk moeten kunnen verhuizen.

Voor schepen Mathias De Clercq, kandidaat-burgemeester voor Open VLD, is het onaanvaardbaar dat onbewoonbare woningen nog worden verhuurd. "Dit moet ernstig worden onderzocht. Dit is mensonwaardig." De Clercq kijkt hier vooral in de richting van huisvestingsmaatschappij WoninGent.

Een bestendig onderhoud van je patrimonium zou verhinderen dat zoiets gebeurt

Mieke Van Hecke (CD&V)

N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt ergert zich dat Vlaanderen en haar partijgenote Liesbeth Homans met de vinger worden gewezen. Homans is als Vlaams minister verantwoordelijk voor Wonen. "Ik kan alleen maar vaststellen dat de Vlaamse regering recordbedragen investeert in sociaal wonen", zegt Van Bossuyt.

Voor Mieke Van Hecke, lijsttrekker voor CD&V, moeten er prioriteiten worden gelegd. Dat betekent niet alleen nieuwe sociale woningen. "Een bestendig onderhoud van je patrimonium zou verhinderen dat zoiets gebeurt", stipt ze aan. Later vanavond was Van Hecke iets scherper op Twitter.

Lees verder onder de tweet.

"Schandelijk"

Walter Zinzen was vernietigend in "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan". "Ik moet zeggen dat ik met gekrulde tenen heb toegekeken hoe Rudy Coddens en Mathias De Clercq - als stadsbestuur verantwoordelijk voor die schandelijke toestand van die sociale woningen - allebei afkomen met drogredenen. In plaats van toe te geven dat ze in de fout zijn gegaan en er in die vele jaren niet in geslaagd zijn dit soort problemen van weerloze medeburgers van de stad op te lossen." Zinzen heeft er maar één woord voor over: "Schandelijk".

Rik Van Cauwelaert blikt vooruit. "Dit kan wel eens een grotere weerslag krijgen, vooral omdat - laten we eerlijk zijn - in Gent voor andere bouwprojecten blijkbaar wel geld was." Van Cauwelaert verwijst expliciet naar de bouw van het nieuwe voetbalstadion. "Een beetje doortastend gemeentebestuur van een stad als Gent moet toch op tafel kunnen kloppen bij Vlaanderen", vindt hij.

In elk geval is Vlaams minister Homans niet onder de indruk van de Gentse kritiek. Dat blijkt uit onderstaande tweet.

Meest gelezen