Wie is Alexander Stubb, kandidaat om de nieuwe voorzitter te worden van de Europese Commissie?

Alexander Stubb, niet lang geleden nog premier van Finland, wil graag de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden. Dat heeft Stubb vandaag laten weten. Wie is de man? En maakt hij effectief kans om "de president van Europa" te worden? 

Vandaag kondigde de Finse politicus Alexander Stubb aan dat hij kandidaat is om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Meer specifiek wil Stubb de zogenoemde "Spitzenkandidat" van de Europese Volkspartij zijn. 

"Spitzen-wat?", vraagt u zich af. Dat verdient een woordje uitleg. Bij Europese verkiezingen duidt elke Europese fractie een "Spitzenkandidat" of een "boegbeeld" aan. De "Spitzenkandidat" van de partij die het grootste wordt na de verkiezingen, moet dan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden.

Het speciale daaraan is dat alle Europeanen indirect op dezelfde Spitzenkandidaten kunnen stemmen. Stem je bij de Europese verkiezingen in mei bijvoorbeeld voor een CD&V-kandidaat, dan geef je indirect ook een stem aan de "Spitzenkandidat" van de Europese Volkspartij, de Europese fractie de CD&V deel van uit maakt. 

Een Europese politicus

Alexander Stubb, ex-premier van Finland, laat nu weten dat hij de "Spitzenkandidat" van die Europese Volkspartij wil worden. Hij is het nog niet, want daarover wordt pas beslist in november. 

De man heeft er al een heel politiek traject opzitten. In Finland was hij eerder al minister van Buitenlandse Zaken, minister van Buitenlandse Handel en Europese Zaken. In 2014 was hij ook kort premier van Finland. Nadat zijn Nationale Coalitiepartij, niet meer de grootste bleek in 2015, moest hij die post afstaan. Nu is hij nog steeds de Finse minister van Financiën. 

Daarnaast heeft Stubb ook een heel Europees traject afgelegd. Tussen 2004 en 2008 was hij Europees parlementslid en nu is hij nog steeds ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank.

Je zou hem een echte eurofiel kunnen noemen. Hij spreekt vijf talen, en woonde zelfs even in België, in het Waals-Brabantse Rixensart. Hij is een sterke tegenstander van de eurosceptici, die de macht van Europa graag wat willen minderen. Over migratie en economie houdt hij er strenge meningen op na. Zo steunde hij de strenge beleidsmaatregelen na de Griekse crisis. 

Stubb is een fervent sporter. Hij loopt triatlons en marathons, en is daar nog eens goed in ook.

Lees verder onder de foto. 

Maakt Stubb kans? "Je weet maar nooit"

Alexander Stubb is niet de enige die graag de Spitzenkandidat van de Europese Volkspartij (EVP) wil worden. Ook de Duitser Manfred Weber stelde zich al kandidaat. In november houdt de partij een congres in Helsinki. Daar valt de definitieve beslissing over de Spitzenkandidat van de partij. 

Hoeveel kans maakt Stubb nu om effectief voorzitter te worden van de Europese Commissie? Als hij in november gekozen wordt als Spitzenkandidat voor de EVP, dan maakt hij veel kans. De EVP zal heel waarschijnlijk opnieuw de grootste fractie worden. En die mag normaal gezien de voorzitter van de Commissie leveren. 

Maar er zijn kapers op de kust. Manfred Weber heeft de zege van bondskanselier Angela Merkel, een sterke meerwaarde voor zijn kandidatuur. Anderzijds heeft Stubb in tegenstelling tot Weber wel al uitvoerende mandaten als minister gehad. Hij zou die ervaring ook kunnen uitspelen. Binnen de EVP-fractie klinken kritische stemmen over Stubbs kandidatuur. Zijn kandidatuur kan ook een publiciteitsstunt zijn. Maar Stubb blijft positief: "Je weet maar nooit." 

Meest gelezen