Heeft Hasselt een probleem met leegstaande winkelpanden?

Heel wat Vlaamse steden kampen met leegstaande winkelpanden. In De Ochtend werd de toestand in Hasselt aangekaart, waar leegstand volgens Steven Vandeput (N-VA) een groot probleem is. Burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) relativeert dit, en zegt dat de leegstand in Hasselt de laagste is van heel Limburg.

De leegstand in Hasselt bedraagt vandaag 11,2%, dat blijkt uit cijfers van de provincie Limburg. Dat is hoger dan het gemiddelde aantal leegstaande handelszaken in Limburg (10,7%), maar lager dan in Maaseik (15,9%), Tongeren (14,1%), Lommel (13.8%), Genk (13,7%) en Sint-Truiden (11,4%). In vergelijking met andere Limburgse steden valt de leegstand in Hasselt dus nog te relativeren. 

Toch is de leegstand volgens Steven Vandeput (N-VA) in Hasselt, een stad die zich graag profileert als modestad, een groot probleem. “Wandel maar eens de Demerstraat door, en van aan de Kempische poort naar de Luikerpoort. U zal zien hoeveel panden zijn dichtgeplakt”, zegt Vandeput in De Ochtend.  

Nochtans is 91% van de bevolking in Hasselt tevreden met het aanbod aan winkels en 79% zegt dat er voldoende aanbod is, dat blijkt uit de cijfers van de Stadsmonitor. In Hasselt trekt 64% van de inwoners naar het stadscentrum om daar zijn kledij te kopen. In Genk is dat slechts 48%. Daar zegt een vijfde dat ze hiervoor liever naar een andere stad gaan. Ook in de andere Vlaamse centrumsteden ligt dat aandeel lager. 

Globaal gezien is de problematiek in Limburg groter dan in de andere Vlaamse provincies. Bij de centrumsteden is Turnhout de absolute koploper met 16,8%. Daarna volgen Genk (13,7%) en Antwerpen (13,0%). 

Zelf benieuwd hoe het gesteld is met de leegstand in jouw stad, gemeente of provincie? Ga naar www.provincies.incijfers.be

Meest gelezen