Videospeler inladen...

Tsunami en aardbeving Sulawesi: dodental loopt op tot ruim 1.200

Na de zware aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi zijn nu al 1.234 doden en 799 zwaargewonden geteld. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het nationale rampenbestrijdingsagentschap. Op Sulawesi zelf heerst steeds meer chaos, het tekort aan voedsel, drinkwater en brandstoffen wordt almaar nijpender. Het gebied blijft ook getroffen worden door zware naschokken. Bij het eiland Sumba, tussen Lombok en Timor, was er een aardbeving met een kracht van meer dan 6. Voorlopig is er geen melding van schade of slachtoffers.

Sulawesi is vrijdag getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.5. Daarop volgde een metershoge tsunami die inbeukte op de westelijke kuststad Palu. In eerste instantie ging de aandacht vooral naar de enorme ravage in Palu zelf, maar hoe langer hoe meer wordt duidelijk dat ook het achterland zwaar getroffen is. Hulpverleners hebben heel wat afgelegen gebieden nog altijd niet kunnen bereiken.

Op Sulawesi heerst steeds meer chaos. Reddingswerkers hebben een tekort aan zwaar materieel om puin te ruimen en om slachtoffers te bevrijden. Er is een groot tekort in aan voedsel, drinkwater en brandstof. Vrachtwagens met hulpgoederen raken nauwelijks ter plaatse omdat wegen en bruggen geblokkeerd of ingestort zijn. De meeste gewonden worden in openlucht verzorgd. De Indonesische regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd.

Het nationale rampenbestrijdingsagentschap vreest dat het dodental nog oplopen omdat nog veel mensen vermist zijn. In een kerk in het Sigi-district zijn de lichamen van 34 theologiestudenten aangetroffen. De slachtoffers maakten deel uit van een groep van 86 jongeren op Bijbelkamp, die na de aardbeving vermist raakten. Over het lot van hun medestudenten bestaat nog onduidelijkheid.

Aardbeving bij eiland Sumba

In de buurt van het Indonesische eiland Sumba, tussen Lombok en Timor, heeft zich vanmorgen een aardbeving voorgedaan met een kracht van meer dan 6. Dat bericht het Amerikaanse geologisch instituut USGS. Voorlopig is er geen melding van zware schade of slachtoffers.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
www.fauzychaniago.com

Meest gelezen