Videospeler inladen...

Belgische speurders ondervragen IS-strijder Tarik Jadaoun in Irak

Jadaoun is in Irak ter dood veroordeeld. Hij had gezegd dat hij nog veel informatie heeft voor het Belgische gerecht. Volgens de speurders heeft hij op veel vragen geantwoord. Maar wat hij precies heeft gezegd, is onduidelijk.

Tarik Jadaoun (29) - ook bekend onder zijn strijdersnaam Abou Hamza al-Belgiki - vertrok 4 jaar geleden richting Syrië om te vechten bij terreurgroep IS. Zelf verklaarde hij dat hij ook kindsoldaten heeft opgeleid. Daarnaast was hij ook te zien in de opeisingsfilm die IS verspreidde na de aanslagen van 22 maart in ons land. Na de val van Mosul kon Jadaoun in juli vorig jaar opgepakt worden. Sindsdien zit hij in de Iraakse cel. 

Eind vorig jaar kon VRT-journalist Rudi Vranckx Jadaoun nog interviewen. "Ik ben bang voor een proces in Irak, omdat de doodstraf hier bestaat. Ik wilde terug naar België, naar mijn familie. Maar als ze me doden, is dat niet mogelijk", zei hij toen. Jadaoun voegde er ook aan toe dat hij veel informatie had voor de Belgische overheid. Hij beschikte naar eigen zeggen over informatie die ons land vooruit zou helpen, al woog die informatie volgens hem "eigenlijk licht".  Jadaoun minimaliseerde ook zijn eigen rol. Toch veroordeelde de Iraakse rechter hem in mei dit jaar tot de doodstraf door ophanging.

Nu laat het federaal parket weten dat Jadaoun ondervraagd is in Bagdad. Een onderzoeksrechter, een federaal magistraat en een team van federale politiemensen is hem daar gaan verhoren. "De heer Jadaoun heeft ermee ingestemd om door de Belgische justitie te worden gehoord. Hij beantwoordde veel vragen en gaf zijn versie van de feiten", zegt het federaal parket. Over de precieze inhoud van zijn verklaringen wordt geen informatie vrijgegeven.

Meest gelezen