Videospeler inladen...

Boris Johnson neemt brexitplan van May opnieuw onder vuur: "Moment om "Chequers" overboord te gooien"

Op het congres van de Britse Conservatieve Partij in Birmingham heeft voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson een bomvolle zaal toegesproken. Zoals verwacht nam hij het brexitplan van premier Theresa May opnieuw onder vuur. Een echte aanval op haar positie aan het hoofd van de partij en de regering deed hij niet.

De leden van de Conservatieve Partij en verslaggevers kwamen massaal opdagen voor Boris Johnson, die nog vóór hij aan het woord kwam een staande ovatie kreeg. 

Johnson begon zijn speech met een pleidooi voor meer zelfvertrouwen bij de Conservatieve Partij. "Waar ik bezorgd om ben, is dat de oudste en meest succesvolle van alle politieke partijen na 200 jaar het vertrouwen verliest in het basisgeloof in de vrijheid", zei hij.

Met zijn pleidooi voor een terugkeer naar de traditionale waarden van de Tories, zoals lage belastingen en een sterk beleid, en zijn aanvallen op oppositiepartij Labour, oogstte Johnson veel bijval van zijn partijgenoten. 

"Kiezersbedrog"

Maar dat deed hij ook met zijn verwachte aanval op het brexitplan van premier Theresa May. 

Johnson, een ondubbelzinnige aanhanger van een "harde brexit", zei zich zorgen te maken dat het Verenigd Koninkrijk "zo gedemoraliseerd en uitgeput" is dat het zich zou overgeven aan buitenlandse overheersing: een eerste uithaal in de richting van May en haar "Chequers-plan" voor de brexit.

AFP

Johnson nam in juli ontslag uit de regering uit onvrede met het "Chequers-plan", waarmee May naar de Europese onderhandelingstafel trok. Dat plan nam hij opnieuw fel in het vizier. Hij noemde het "een grondwettelijke schande die het Verenigd Koninkrijk zou vernederen door het generatielang achter te laten onder het juk van de Europese Unie."

Volgens Johnson zouden de Britse zakenwereld en de industrie onderhevig worden aan regels waarover ze niet mee kunnen onderhandelen.

"Dit is het moment om "Chequers" overboord te gooien", zei Johnson. "Als we het electoraat bedriegen -en "Chequers" is kiezersbedrog- dan zullen we het gevoel van wantrouwen doen toenemen." De uitspraak werd luid toegejuicht.

Steun

Johnson vroeg May om zich te houden aan haar "oorspronkelijke plan", wat erop neerkomt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie en de interne markt helemaal verlaat. Als ook May voor zo'n brexit kiest, verdient ze dus de steun van de Tories, zei Johnson. Een openlijke suggestie dat hij May zou uitdagen aan het hoofd van het partij en de regering, deed hij dus niet.

 Theresa May sluit morgen het meerdaagse congres in Birmingham af. 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen