AFP or licensors

Burgemeester van Zuid-Italiaans "vluchtelingendorp" is gearresteerd

De burgemeester van de Zuid-Italiaanse gemeente Riace, die het voortouw nam in de opvang van vluchtelingen en migranten, is gearresteerd. Hij wordt verdacht van hulp bij illegale immigratie. De rechts-radicale minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini reageert opgetogen. Medestanders van de burgemeester spreken van een politieke arrestatie. 

Domenico 'Mimmo' Lucano, de burgemeester van Riace, in de neus van de Italiaanse laars, is bekend om zijn gastvrije opvang van vluchtelingen en migranten. Al bijna 20 jaar neemt hij migranten in het dorp op om zo de vergrijzing tegen te gaan. 

Het leverde hem internationale faam op. Twee jaar geleden werd hij door het Amerikaanse zakenblad Forbes zelfs uitgeroepen tot een van de 50 meest invloedrijke personen ter wereld.

Vanmorgen werd Lucano aangehouden en onder huisarrest geplaatst op verdenking van hulp bij clandestiene immigratie. Uit afgeluisterde telefoongesprekken zou ook zijn gebleken dat hij schijnhuwelijken zou hebben georganiseerd en illegale identiteitskaarten zou hebben verstrekt. Hij wordt ook verdacht van onregelmatigheden in de uitgaven voor migranten. 

Polarisering

De jongste tijd is het integratiemodel van Riace steeds meer een symbool geworden van een grote polarisering in de Italiaanse samenleving. Sommige stemmen, zoals antimaffiaschrijver Roberto Saviano, roemen de aanpak van Lucano. Een groeiend aantal mensen is juist voorstander van een veel strenger migratiebeleid.

De reacties op de arrestatie van Lucano illustreren de verdeeldheid. De radicaal-rechtse minister van Binnenlandse Zaken sprak vanmorgen op Twitter zijn tevredenheid uit. "Verdorie, wie weet wat Saviano en alle buonisti (het Italiaanse woord voor "Gutmenschen") die Italië willen vullen met immigranten nu zullen zeggen!"

Aanhangers van Lucano en zijn aanpak spreken dan weer van een politieke arrestatie.

Meest gelezen