De Catalaanse minister-president Quim Torra.
AFP or licensors

Spaanse regering verwerpt Catalaans ultimatum: "Zelfbestuur ja, onafhankelijkheid nee"

De Catalaanse minister-president Quim Torra heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez voor een ultimatum gesteld. Als hij niet vóór november het licht op groen zet voor een nieuw referendum over zelfbeschikking voor Catalonië, trekken de Catalaanse separatistische partijen hun steun in het parlement in. De Spaanse regering heeft het ultimatum verworpen.

"Het geduld van de Catalanen is niet oneindig. Pedro Sanchez heeft nu geen manoeuvreerruimte meer", zei Quim Torra in het Catalaanse parlement. "Als er voor november geen voorstel voor zelfbeschikking op tafel ligt, dan kan de partijen die streven naar onafhankelijkheid niet langer de stabiliteit garanderen in het parlement.

De socialistische premier Pedro Sanchez, die in juni aan de macht kwam, heeft de dialoog met de Catalaanse regering hervat. Hij staat open voor een referendum over grotere autonomie voor Catalonië, maar weigert een referendum over onafhankelijkheid.

Zelfbestuur ja, onafhankelijkheid nee

Hij blijft bij dat standpunt, is vanavond gebleken. "We aanvaarden geen ultimatums", zei regeringswoordvoerster Isabel Celaa. "Zelfbestuur ja, maar onafhankelijkheid nee."

Gisteren was het precies een jaar geleden dat de Catalanen zich in een illegaal referendum uitspraken over onafhankelijkheid. Demonstraties naar aanleiding van die eerste verjaardag mondden uit in rellen tussen  voorstanders van onafhankelijkheid en de regionale politie.

Torra werd door de regering ter orde geroepen, omdat hij de radicalen zou hebben aangemoedigd bij die confrontaties.

Meest gelezen