Bianca Debaets (CD&V) over transmigranten: "Als we voor spreiding zijn in Europa, moeten we ook spreiden in België" 

"Wij zijn niet de vergaarbak voor alle steken die Francken laat vallen. Als we voor spreiding zijn in Europa, moeten we ook spreiden in België", zegt Bianca Debaets (CD&V Brussel) in "De wereld vandaag" in een debat over het Maximiliaanpark. "Geen optie", reageert de lokale N-VA-lijsttrekker Johan Van den Driessche. "Dat zorgt er enkel voor dat we dweilen met de kraan open." 

Zwartepieten

De migranten en vluchtelingen die zich elke dag in het Maximiliaanpark aan Brussel-Noord verzamelen, er lijkt maar geen oplossing voor te komen. Volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wil de lokale PS-burgemeester Close het park niet leegmaken om politieke redenen. Maar vanop het lokale niveau komt ook kritiek op het beleid van Francken. 

"Ik zie heel veel tweets, maar weinig beleid", zegt Bianca Debaets, staatssecretaris voor CD&V in de Brusselse regering. Ze heeft de tweede plaats op de tweetalige lijst CDH-CD&V in Brussel-stad. "Er zou een masterplan komen om meer plaatsen te voorzien in gesloten centra. Ik weet niet waar ze zijn? En het is nog altijd wachten op het migratiewetboek van Francken."

Er zou een masterplan komen om meer plaatsen te voorzien in gesloten centra. Ik weet niet waar ze zijn?

Bianca Debaets (CD&V Brussel)

Volgens de lokale lijsttrekker van N-VA, Johan Van den Driessche, ligt het probleem niet bij Francken. "Theo Francken doet wat hij kan. Maar hij verzet zich tegen de framing van het lakse beleid door de Brusselse burgemeester. De oplossing moet komen van Europa, want er is een probleem met de buitengrenzen."

De oplossing moet komen van Europa, want er is een probleem met de buitengrenzen

Johan Van den Driessche, lijsttrekker voor N-VA in Brussel-stad

De partijgenoten in de federale regering van Van den Driessche zijn kritisch voor het beleid van de lokale politici in Brussel, zoals de PS-burgemeester. Maar als ze in Brussel willen besturen, zal ook de lokale N-VA er ook zelf oplossingen moeten aandragen. "Ik denk dat we met z'n allen snel een oplossing willen. Het gaat niet om de partij van burgemeester Close, maar om de visie. Wij vinden het heel belangrijk dat men internationaal niet denkt dat België de ideale plaats is voor een overstap naar Groot-Brittannië", vindt Van den Driessche. 

Transmigranten spreiden

Volgens Debaets (CD&V Brussel) komt een te groot aandeel van de transmigranten in Brussel terecht. "Nu moet Brussel ongeveer alles en iedereen opvangen. Wij zijn niet te vergaarbak van alle steken die Francken laat vallen. Als we voor spreiding zijn in Europa, moeten we ook spreiden in België", vindt Debaets.

Voor zo'n spreiding is Van den Driessche niet te vinden: "Wanneer we de indruk geven dat we oplossingen zoeken voor die mensen, wordt het dweilen met de kraan open. Voor mij is dat geen oplossing", zegt hij. Hij wijst ook naar de partijgenoten van Debaets, zoals de CD&V-minister van Justitie Koen Geens.  "Ik verwacht ook oplossingen van de minister van Justitie. Wie illegaal in het land is, mag niet straffeloos blijven rondlopen", zetg Van den Driessche. 

De N-VA'er gelooft dat de aanpak van mensensmokkelaars de sleutel is om het probleem op te lossen. "Mensensmokkelaars die daar rondlopen en transmigranten overtuigen, die moeten weggehaald worden", gelooft Van den Driessche.  

Tweede Calais

De situatie in het Maximiliaanpark is ernstig, daarover zijn beide kopstukken het eens. "Het is daar een tweede Calais aan het worden", zegt Debaets. "Ik ben blij dat u dat toegeeft. Als er geen oplossing komt, wordt het echt een tweede Calais. En dan wordt Brussel pas echt een hellhole", reageert Van den Driessche. 

Vanavond is er een debat tussen de Nederlandstalige kopstukken van de partijen die opkomen in Brussel-Stad, georganiseerd door Radio 1 en Knack. U kan het debat live volgen via de site van VRT NWS. 

Daarnaast kan u hier alvast het debat beluisteren tussen Bianca Debaets en Johan Van den Driessche in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Meest gelezen