Videospeler inladen...

Carl Devos: “Dossier van sociale woningen moet pijn doen bij het Gentse stadsbestuur”

De VRT NWS-reportage over de slechte staat van sociale woningen in Gent bezorgt het Gentse stadsbestuur kopbrekens, zo net voor de gemeenteraadsverkiezingen. Sociale huisvestingen lijkt nu plots hét verkiezingsthema te worden in de Arteveldestad. “Ofwel wist het stadsbestuur dat het een probleem was, ofwel wisten ze er niks van. In beide gevallen hebben ze een probleem”, stelt politicoloog Carl Devos. Intussen kijkt het stadsbestuur  naar de Vlaamse regering voor de onderfinanciering van huisvestingsmaatschappijen.

Gisteren bleek uit een reportage voor het programma "Iedereen kiest" dat verschillende sociale woningen in Gent in slechte staat zijn. De reportage toont woningen in de Sint-Bernadettewijk, waar verschillende huizen kampen met een ernstig vochtprobleem. Woningen die ongeschikt werden verklaard, zouden toch nog worden verhuurd. 

Vandaag startte het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek naar "mogelijke strafbare inbreuken op de wooncode bij sociale huisvesting in Gent." Het parket zal bekijken "of woningen die ongeschikt of onbewoonbaar zijn, toch worden verhuurd of ter beschikking worden gesteld."

Sowieso een probleem

Dit is sowieso een probleem voor het Gentse stadsbestuur, zegt politicoloog Carl Devos. "Ofwel wist het stadsbestuur wat het probleem was, en dan is het erg dat het bestaat. Ofwel wist het stadsbestuur er niks van, en dan heeft het ook een probleem”, concludeert Devos.

“En vandaag waren de meeste politici van de Gentse meerderheid niet te vinden. En als er al iemand bereikbaar was, hadden ze geen goed antwoord. Dus dit moet pijn doen bij het progressieve stadsbestuur in Gent”, besluit Devos.

Hoe groot het probleem is, durft de professor nog niet precies in te schatten. "Het is nog niet zoals bij de dioxineverkiezingen in 1990." Maar De Vos voorziet dat het verhaal van de sociale woningen de verkiezingen in Gent “wel een stevige schok kunnen geven, vooral door de reactie van het stadsbestuur”.

(Lees verder onder de analyse van Carl Devos in "Iedereen kiest".)

Videospeler inladen...

"Wat gaat Vlaanderen doen?"

Was het stadsbestuur op de hoogte van de staat van de sociale woningen? Elke Decruynaere, kopstuk voor Groen en schepen  in Gent, reageert: "Een kind dat opgroeit met schimmel op de muren, dat is vreselijk. Maar het is geen probleem dat we gisteren hebben ontdekt."

Of het stadsbestuur specifiek wist dat mensen nog huur moeten betalen terwijl hun huis ongeschikt werd verklaard, laat ze in het midden. "De situatie is gisteren aan het licht gekomen. Ik zit niet in de raad van bestuur van WoninGent. Men is daar nu de situatie aan het onderzoeken", zei de schepen eerder op de avond, toen de raad van bestuur samenzat.

Die raad van bestuur stuurde na de bijeenkomst een persbericht uit waarin gesteld wordt dat de maatschappij probeert om de woningen, waar mogelijk, op te knappen. "Dit is al gebeurd in 5 van de 7 ongeschikt verklaarde woningen", meldt de raad.  "En indien opknappen niet meer kan, zullen de bewoners een andere woning aangeboden krijgen", wordt beloofd.

Geen politieke spelletjes

Schepen Decruynaere geeft aan geen politieke spelletjes te willen spelen over het onderwerp. Toch wijst ze naar het Vlaamse niveau voor een tekort aan financiering. "Sociale maatschappijen krijgen te weinig financiering. In Gent willen we onze verantwoordelijkheid nemen, maar we hebben Vlaanderen nodig", zegt Decruynaere. 

Volgens de Gentse schepen heeft Gent zijn taak al ruim opgenomen voor sociale woningen. "Het is de eerste legislatuur dat er 17,5 miljoen is bijgedragen door Gent voor sociaal wonen. Maar er is nog meer nodig. De vraag is: Wat gaat Vlaanderen doen, kunnen we dit samen oplossen?"

"Geen enkel kind mag opgroeien met schimmel op de muren", besluit Decruynaere. "Ik denk dat het geen dossier is om politieke spelletjes op te spelen."

VIDEO: bekijk hieronder het interview met Elke Decruynaere in "Terzake"

Videospeler inladen...

"Vlaanderen blijft in gebreke"

Ook kartelpartner SP.A wijst naar het Vlaamse niveau. "Er is een onderfinanciering van de sociale huisvestingsmaatschappijen", zegt lijsttrekker Rudy Coddens in een kopstukkendebat georganiseerd door de opleidingen Journalistiek en Grafische en Digitale Media aan de Arteveldehogeschool.

Volgens Coddens zitten de maatschappijen als WoninGent in geldnood omdat ze hun leningen niet kunnen terugbetalen. "Er wordt hen de mogelijkheid gegeven om renteloos te lenen. Die leningen moeten de maatschappijen terugbetalen met de huur die ze terugkrijgen. En daar wringt het schoentje." Want die huur krijgen ze niet altijd binnen doordat ze vooral mensen met een laag inkomen huisvesten, klinkt het dan. "Vlaanderen blijft daar in gebreke", zegt Coddens. 

Daar gaat oppositiepartij N-VA uiteraard niet mee akkoord: "Als je weet dat  deze legislatuur 53 procent meer is uitgetrokken voor sociale huisvesting, dan ligt het probleem daar niet", reageert lijsttrekker van N-VA Anneleen Van Bossuyt. "Ik wil van Rudy weten hoeveel geld hij gevraagd heeft aan de Vlaamse regering. Bij mijn weten: niets. Wij zijn deze legislatuur meer dan 40 keer tussengekomen in de gemeenteraad om het financiële wanbeheer van WoninGent te laten doorlichten. Dat is elke keer weggelachen. Vaak kwam er zelf geen antwoord. Dat is onaanvaardbaar."

VIDEO: bekijk hieronder het antwoord van Rudy Coddens op het debat:

Videospeler inladen...

Ook Open VLD zit in de coalitie van het Gentse stadsbestuur: "We moeten meer inzetten op renovatie, zodat de kwaliteit voor de huurders meteen omhoog gaat", zegt lijsttrekker voor Open VLD Mathias De Clercq. Volgens De Clercq is het wel "decretaal vastgelegd" dat huurders hun huur moeten betalen, ook als hun woning dus eerder ongeschikt werd verklaard. Hij denkt wel aan een nieuw systeem, met huurpremies, zodat we mensen kwalitatief kunnen huisvesten.

Meest gelezen