Een nieuwe literaire prijs en andere nieuwigheden op de Boekenbeurs

28 oktober opent de 82e Boekenbeurs in Antwerpen, de vernieuwde inkomhal van Antwerp Expo geraakt daarvoor net op tijd afgewerkt. Naast de vernieuwingen aan de buitenkant zijn er ook inhoudelijke nieuwigheden, zoals een manuscriptenwedstrijd. 

Wees gerust, boeken verkopen blijft de belangrijkste activiteit op de Boekenbeurs, ook in 2018. Maar inhoudelijk wil de beurs een nieuwe weg inslaan. 

We willen startende auteurs de kans geven om uitgegeven te worden

Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder Boek.be

Het blijven indrukwekkende cijfers: op 12 dagen tijd ontvangt de Boekenbeurs zo'n 150.000 bezoekers die kunnen kiezen uit 91.000 titels, verspreid over 76 standhouders. Er zijn op dit moment al 800 auteurs aangemeld en dat aantal zal nog oplopen, maakt de organisatie zich sterk.

 Maar de beurs wil meer zijn dan een boekenpromomachine, en dus zijn de nieuwe samenwerkingen met de KU Leuven of met de Franstalige tegenhanger van de beurs - de Foire du Livre in Brussel - minstens even belangrijk.

Les krijgen op de Boekenbeurs

De KU Leuven gaat een samenwerking aan met de Boekenbeurs, en voorziet de komende 3 jaar onder andere masterclasses en "science slams" tijdens de beurs. Ook de studenten audiovisuele kunsten van het RITCS in Brussel worden ingeschakeld, zij maken voor het eerst Boekenbeurs-TV. De Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen zorgt dan weer voor een tijdelijke tentoonstelling.

Geen Debuutprijs meer

Tot grote spijt van de uitgeverijen wordt er vanaf dit jaar geen Debuutprijs meer uitgereikt tijdens de Boekenbeurs. Die provinciale prijs smelt samen met de Bronzen Uil, en verhuist naar Gent. Er komt wel een manuscriptenwedstrijd voor spannende boeken. "We willen startende auteurs de kans geven om uitgegeven te worden", zegt Alexis Dragonetti, de gedelegeerd bestuurder van Boek.be en organisator van de Boekenbeurs. "Het winnende boek zal uitgegeven worden bij een uitgeverij, en vóór oktober 2019 in de rekken liggen." Het thema dit jaar is "spannende boeken", maar dat kan elk jaar wijzigen. De ingestuurde manuscipten worden mee beoordeeld door misdaadauteur Toni Coppers. 

De winnaar van de "Fintro prijs spannende boeken" wordt begin 2019 bekendgemaakt tijdens de Foire du Livre, de Franstalige tegenhanger van de Boekenbeurs. De twee beurzen gaan vanaf dit jaar intenser samenwerken. Zo heeft de Foire du Livre voor het eerst een stand op de Boekenbeurs. Volgend jaar zal Vlaanderen ook centrale gast zijn op de beurs in Brussel.

Daarnaast is er nog de traditionele Hercule Poirotprijs die op 28 oktober wordt uitgereikt. Ook de winnaars van de Boekenleeuw en Boekenpauw worden bekendgemaakt tijdens de Boekenbeurs. Er zal ook extra aandacht zijn voor de winnaars van "Lang zullen we lezen", het leesbevorderingsproject van de VRT.

Meest gelezen