Dries Van Langenhove mag bibliotheek UGent opnieuw binnen 

Dries Van Langenhove, de oprichter van het rechts-radicale Schild en Vrienden, mag de bibliotheek van de UGent binnen om zijn masterproef af te werken. Dat heeft een rechter in kortgeding beslist.  Van Langenhove mag 8 uur per week doorbrengen in de bibliotheek, onder de voorwaarden die de universiteit hem zelf oplegt.  

Na de ophefmakende Pano-reportage over Schild & Vrienden had de rector van de Gentse universiteit, Rik Van de Walle, Dries Van Langenhove geschorst. De toegang tot alle universiteitsgebouwen werd hem ontzegd, zijn badge werd geblokkeerd en zijn account verwijderd. Ook speelde Van Langenhove zijn zitje kwijt in de raad van bestuur van de UGent.

Dries Van Langenhove liet het daar niet bij en zette juridische stappen. Zijn advocaten startten een procedure in kortgeding op. Ze eisten dat de ordemaatregelen volledig teniet werden gedaan,  vroegen opnieuw onbeperkte toegang tot de universiteit -tot de gebouwen en online- en herstel van zijn plaats in de raad van bestuur.  

Ten slotte werd nog geëist dat de UGent een spreekverbod opgelegd zou worden met de pers over de Pano-reportage. De advocaten van Van Langenhoven vreesden er namelijk voor dat zijn proces anders in de pers gevoerd zou worden. Als er inbreuken gepleegd zouden worden op zijn eisen, vroeg Van Langenhove een dwangsom van 25.000 euro per dag.

Disproportionele maatregelen

Een dwangsom komt er niet, besliste de rechter. Maar het totale verbod om de gebouwen van de universiteit te betreden, is volgens de rechtbank wel disproportioneel. En dus moet Van Langenhove weer toegang krijgen tot de bibliotheek.  Bovendien is er nog een tuchtrechtelijk en strafrechtelijk onderzoek naar Van Langenhove aan de gang.

Wat betekent de uitspraak concreet?

Van Langenhove heeft dus zijn gelijk maar deels gehaald. Hij heeft de toestemming gekregen om  elke week maximaal 8 uur in de bibliotheek door te brengen,  op de voorwaarden die de universiteit hem oplegt. Op die manier kan de voorzitter van Schild & Vrienden zijn masterproef alsnog degelijk afwerken. Maar de UGent zal dus zelf kunnen beslissen op welke momenten hij precies welkom is.

De deuren van de andere universiteitsgebouwen blijven gesloten voor Van Langenhove. Zijn zitje in de raad van bestuur krijgt Van Langenhove ook niet terug. Zijn aanwezigheid zou de sereniteit en goede werking in het gedrang kunnen brengen, oordeelde de rechter nog.

Meest gelezen