Videospeler inladen...

Duitse regering bereikt akkoord om dieselwagen te redden

In Duitsland heeft de regering een akkoord met de autosector bereikt om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren, zonder diesels in bepaalde gebieden te verbieden. Sinds het schandaal met de uitstootwaarden bij Volkswagen en de invoering van lage-emissiezones in steeds meer steden, is diesel minder geliefd. Voor de Duitse autosector en de miljoenen dieselrijders in Duitsland is dat een ramp.

De federale regering heeft nu een plan "voor schone lucht" klaar. Het plan werd vannacht bereikt, na urenlang onderhandelen. Eigenaars van oudere dieselwagens in steden waar de lucht vervuild is, krijgen twee mogelijkheden: ofwel kunnen ze hun oude dieselmotoren laten aanpassen ofwel kunnen ze hun wagen inruilen en een premie ontvangen.

Vergelijkbare voorstellen buitenlandse autofabrikanten

Door de aantrekkelijke ruildeals en kortingen die de Duitse autofabrikanten presenteren, kunnen eigenaars van dieselwagens die de emissienorm Euro 4 en Euro 5 niet halen, een wagen aanschaffen die wel voldoet aan de huidige standaard, Euro 6.

De regering verwacht dat ook buitenlandse autofabrikanten met vergelijkbare voorstellen komen. De Franse autobouwer Renault heeft al laten weten dat hij aan eigenaars van oudere dieselwagens kortingen tot 10.000 euro biedt om hun oudere vervuilende wagen in te ruilen voor een nieuwe.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen