Videospeler inladen...

Een eigen huis en een plek onder de zon: realistisch ideaal of dagdromerij die passé is?

Hoe kan je vermijden dat er elke dag 6 hectare open ruimte verdwijnt in Vlaanderen, zoals nu gebeurt? Dat was de hamvraag van een debat in "Terzake" tussen Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V), Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten, Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) en Kamerlid Bruno Tobback (SP.A). Meer en betere samenwerking tussen de verschillende gemeenten is de boodschap, maar over hoe ver die samenwerking kan reiken, lopen de meningen uiteen.

Het valt op dat iedereen vanuit zijn eigen gemeente begint te redeneren: Joke Schauvliege vanuit haar Evergem, Gwendolyn Rutten vanuit haar Aarschot, Valerie Van Peel vanuit haar Aarschot en Bruno Tobback vanuit zijn Leuven. "Dit debat toont aan elke stad of elke gemeente vanuit zijn eigenheid moet uitmaken wat voor stad of gemeente hij is en hoe je kan groeien zonder daarbij extra open ruimte in te nemen", vat Schauvliege de problematiek samen.

Een eigen huis, een plek onder de zon, dat maakt mensen ook gelukkig

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Alle deelnemers aan het debat zijn vragende partij voor meer overleg en spuien allerlei ideeën over tal van nieuwe woonvormen. Stilaan wordt wel duidelijk dat zowel Joke Schauvliege, Gwendolyn Rutten als Valerie Van Peel liever niet al te veel opgelegde regeltjes zien. "Een eigen huis, een plek onder de zon, dat maakt mensen ook gelukkig", vindt Rutten, vrij naar de Nederlandse zanger René Froger.

"Het is een cultuuromslag", waarschuwt Schauvliege. "We hebben jaren nooit anders gehad dan "het kan niet meer op" en "je kan je woning zetten waar je wil". Dat zit zó in ons en de baksteen zit in onze maag."

Het idee vrijheid, blijheid is wat ons in de siutuatie van vandaag heeft gebracht

Kamerlid Bruno Tobback (SP.A)

Valerie Van Peel illustreert deze typisch Vlaamse manier van denken perfect. "Dat moeten, dat moet je tegen en Vlaming niet zeggen, en hij heeft eigenlijk nog gelijk ook."

Bruno Tobback is geïrriteerd. "Het idee vrijheid, blijheid is wat ons in de situatie van vandaag heeft gebracht", stelt hij vast. "Daar waar mensen wíllen wonen in Vlaanderen, is het vaak veel te duur. De manier waarop we Vlaanderen ruimtelijk hebben ingedeeld, maakt dat we alle dagen uren samen in de file besteden en dat we de hoofdstad van de vervuiling in de wereld zijn geworden." Tobback wil graag een omslag zien: "Laten we stoppen met vergoeilijken dat we er op ons gemakske wel zullen komen."

VIDEO: bekijk hieronder het volledige debat in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen