Frankrijk bevriest tegoeden van Iraanse ministerie van Inlichtingen

Naar aanleiding van het onderzoek naar de verijdelde aanslag in Frankrijk tegen de Iraanse oppositie, bevriest Frankrijk de tegoeden van het Iraanse ministerie van Inlichtingen. Dat maakt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Het gaat om middelen van de dienst Nationale Veiligheid bij het Iraanse ministerie. De beslissing treft ook de tegoeden van twee Iraniërs, bij wie een diplomaat. Frankrijk spreekt van een preventieve, doelgerichte en proportionele maatregel tegen terrorisme.

Gisteren heeft een Duitse rechtbank de onschendbaarheid van de Iraanse diplomaat in kwestie opgeheven. Bijgevolg stemde de rechtbank in met de uitlevering van de diplomaat aan België. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een verijdelde aanslag op de Iraanse oppositie in Frankrijk eind juni. Op die bijeenkomst waren 25.000 mensen aanwezig.

Volgens de Iraanse oppositie in Europa gaat het om de 46-jarige Assadollah Assadi. Hij is een van de vier mensen die afgelopen zomer zijn opgepakt in Duitsland, België en Frankrijk.

Teheran ontkent

De Iraanse overheid ontkent de beschuldiging vanuit Frankrijk: "Voor een laatste keer, we wijzen deze beschuldigingen ten stelligste van de hand. We veroordelen de arrestatie van de Iraanse diplomaat en eisen zijn onmiddellijke vrijlating", zegt Bahram Ghassemi, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen