Gebruik van mobiel internet blijft zwak in ons land

Het gebruik van mobiel internet in ons land hinkt fel achterop tegenover de rest van Europa. Volgens minister van Telecom De Croo zijn de prijzen te hoog.

Uit de jaarlijkse barometer van de informatiemaatschappij blijkt dat 72,65 procent van de Belgen een abonnement heeft voor mobiel internet. Met een 24e plaats op 28 bengelt ons land achteraan in de Europese Unie, waar het gemiddelde 90,2 procent bedraagt.

Aan de kwaliteit van het netwerk en de dekking van het mobiel internet ligt het zeker niet. De dekking van de bevolking met 4G is zo goed als compleet (99,9 procent). België staat hiermee in de top 3, na Denemarken en Zweden.

"Vierde operator moet prijzen doen zakken"

De boosdoener volgens minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) zijn de hoge prijzen voor mobiel internet. "In de meeste Europese landen krijg je bij een klassiek abonnement gemakkelijk 10 tot 20 gigabyte mobiele data. In ons land is dat niet het geval, waardoor mensen er spaarzamer mee zijn."   

Afgelopen zomer zette de regering-Michel het licht op groen voor de komst van een vierde mobiele operator. Volgend jaar worden de nieuwe licenties geveild. "Als er een vierde mobiele operator naar ons land komt, zal dat tot meer concurrentie leiden. In landen waar er een vierde operator bij gekomen is, bijvoorbeeld Italië, zijn er nu formules waar je 8 euro betaalt voor bijna ongelimiteerd mobiel internet. In ons land betalen we vandaag allemaal te veel voor ons mobiel internet."

Meest gelezen