Hinder door vakbondsacties bij De Lijn en MIVB blijft rest van de dag duren

In Brussel, Antwerpen, Gent en een aantal andere steden wordt vandaag veel hinder veroorzaakt door betogingen van de drie grote vakbonden. Zij voerden actie tegen de pensioenplannen van de regering. Die hinder is voelbaar bij het openbaar vervoer. Verscheidene metro's, trams en bussen van de MIVB en De Lijn reden niet uit omdat heel wat medewerkers mee betoogden. 

"In Brussel rijdt van de vier metrolijnen enkel metrolijn 1", zei An Van hamme van de MIVB. "Er rijden pendelbussen tussen Simonis , Rogier en De Brouckère. Bij de trams rijdt bijna de helft van het aantal lijnen, met telkens een wachttijd van acht tot tien minuten De hinder zal voor de rest van de dag ongeveer dezelfde blijven."

"Bij De Lijn blijft de hinder het grootst op het stadsnet van Antwerpen, het stadsnet van Gent en ook in de Vlaamse rand rond Brussel plus het stadsnet Leuven", vult Tom Van De Vreken van De Lijn aan.

Antwerpen

Het busverkeer van Antwerpen is het zwaarst getroffen. Na het aflossen van de ochtendploeg is ongeveer een kwart van de tramchauffeurs aan de slag gegaan. Op de stadsbuslijnen zijn er maar 1 op 5 chauffeurs aan het werk.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is de dienstverlening in de hele provincie verstoord. Het zwaartepunt ligt daar in de regio's van het Pajottenland, de Druivenstreek en het Leuvense stadsnet. In het Hagenland was de hinder wat minder groot, maar ook daar zijn een aantal ritten weggevallen.

Limburg

In Limburg was de hinder wat minder erg dan in Antwerpen of Oost-Vlaanderen. In de loop van de dag is het aantal chauffeurs dat aan de slag was, gezakt van drie kwart naar één derde. Op alle trajecten zijn ritten geschrapt vandaag.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen was de hinder erg groot. In Gent was er wel een basisaanbod op de belangrijkste tram- en buslijnen.  Een aantal buslijnen reed helemaal niet in Gent en na 20 uur vanavond zal  er geen enkele stadsbus meer rijden. In Aalst is ongeveer de helft van de chauffeurs aan de lag , Sint-Niklaas is dat ongeveer drie kwart. 

West -Vlaanderen

Sinds deze middag rijdt in West-Vlaanderen ongeveer de helft van de bussen en de kusttrams. Op het stadsnet van Brugge en in de regio Kortrijk-Ieper is dat drie kwart. De grootste hinder is er in de streek van Diksmuide en Veurne. In Roeselare is er dan weer geen hinder.

Beide vervoersmaatschappijen raden reizigers aan om de hun websites te controleren voor de meest recente informatie, www.delijn.be en www.stib-mivb.be.

Meest gelezen