HHS' Administration for Children and Families

Honderden migrantenkinderen 's nachts overgebracht naar Texaans tentenkamp

De VS blijft worstelen met de opvang van minderjarige migranten die vanuit Mexico het land illegaal binnenkomen. Volgens de krant The New York Times zijn de voorbije weken honderden kinderen 's nachts uit hun bed geplukt om met bussen te worden overgebracht naar een uitgebreid tentenkamp in Texas. 

Volgens The New York Times zijn de voorbije weken in heel de VS kinderen uit opvangtehuizen en pleeggezinnen overgebracht naar een tentenkamp in de woestijn van Tornillo in het westen van Texas. De kinderen, vooral tieners tussen 13 en 17 jaar, worden 's nachts vervoerd met bussen.  

Het tentenkamp in Tornillo werd opgetrokken in juni. Het had een capaciteit van 400 bedden en had eigenlijk maar 30 dagen open moeten blijven. Maar vorige maand werd de capaciteit fors uitgebreid. Intussen verblijven er 1.600 minderjarigen, en tegen het eind van het jaar kunnen dat er 3.800 zijn. 

Het aantal minderjarigen dat zonder begeleiding van een volwassene illegaal de VS binnenkomt, is de laatste maanden sterk toegenomen. Het gaat intussen om 13.000 jongeren, een vervijfvoudiging in minder dan een jaar tijd. De procedures om te beslissen wat er met hen moet gebeuren, slepen steeds langer aan. Gemiddeld moeten zij meer dan twee maanden wachten op een beslissing. 

Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de transfers vanuit kleinere opvanghuizen naar één centraal kamp in de Texaanse woestijn. Terwijl de opvangtehuizen gebonden zijn aan regels in verband met kinderwelzijn en onderwijs, is dat in het tentenkamp veel minder het geval. 

Onderwijs krijgen de jongeren niet in het tentenkamp. Er worden hen wel leerboeken ter beschikking gesteld, maar niemand controleert of ze daar ook iets mee aanvangen.

Meest gelezen