Cedric Hatto

Vlaams Belangers beschuldigen van nazisympathieën op basis van likes? “Zo krijg je een online zedenpolitie”

Vijftien kandidaten van het Vlaams Belang hebben nazisympathieën. Tot die conclusie kwam de krant Het Laatste Nieuws op basis van onderzoek van likes en berichten op sociale media. Zo zouden de kandidaten hun sympathie hebben uitgesproken voor Hitler en de neonazistische leider Thomas Boutens. Moraalfilosoof Ignaas Devisch (UGent) heeft vragen bij de manier waarop het onderzocht werd en vreest voor “een zedenpolitie die elke muisklik van jou zal onderzoeken”.

Ignaas Devisch vertelt in het Radio 1-programma “De wereld vandaag” hoe hij een verschil ziet met de "Pano"-uitzending over “Schild en vrienden”. “Ik vermoed dat dit onderzoek geïnspireerd is op de bewuste Pano-reportage."

"Maar er is een principieel verschil tussen het zelf opzetten van haatberichten en het actief gaan verspreiden, enerzijds, en anderzijds het liken van bedenkelijke facebookberichten. Er is een duidelijk onderscheid tussen aanzetten tot haat en sympathiseren.”

Zedenpolitie

“Als je dit gaat doordrijven, dreig je terecht te komen bij een zedenpolitie die elke muisklik van jou onderzoekt, die alles nagaat wat je ooit in je leven ergens hebt gepleegd. Alles wat mogelijk verdacht zou kunnen zijn. Mij zal je niet horen ontkennen dat sympathieën voor Adolf Hitler laakbaar zijn. Maar de vraag is of dit niet doorgeschoten is.”

Unia, het Gelijkekansencentrum, oordeelde nochtans dat het liken van twijfelachtige berichten strafbaar kan zijn. Ignaas Devisch: “Laten we daarom eerst kijken waar de wettelijke grenzen liggen, laten we zien waar er juridische spelregels worden overschreden. Maar als dat niet zo is, moet je de vraag durven stellen of het geoorloofd is dat je van iedereen alle sporen natrekt en openbaart.”

Beluister het gesprek met Ignaas Devisch in "De wereld vandaag":

Meest gelezen