Videospeler inladen...

Elia: "Minder kans op afschakeling in de maand november, maar blijft moeilijke winter"

Volgens netbeheerder Elia zijn er afgelopen dagen voldoende inspanningen geleverd om de mogelijke stroomschaarste in de maand november binnen de perken te houden. Dat zei Chris Peeters, de CEO van Elia, in de Kamercommissie bedrijfsleven. Maar Elia waarschuwt dat het risico op stroomuitval voor de rest van de winter nog niet geweken is. 

Enkele weken geleden kwam aan het licht dat er in de maand november een mogelijk stroomtekort dreigt, omdat er dan maar één van de zeven kernreactoren beschikbaar zullen zijn. In de Kamercommissie Bedrijfsleven gaf netbeheerder Elia net meer uitleg over de situatie, en die ziet er volgens Elia "gunstig" uit. Volgens Chris Peeters, de CEO van Elia, is het risico op afschakeling nog niet van de baan, "maar wel behoorlijk teruggedrongen". 

Elia heeft afgelopen dagen contact gehad met collega's uit het buitenland. En zo werd het duidelijk dat er vanuit Frankrijk 1.000 megawatt kan aangeleverd worden, een ruime extra capaciteit. "Al moeten we een afschakelplan achter de hand blijven houden", zegt Peeters. "Zeker als het een strenge koude winter wordt, bijvoorbeeld in de maanden januari en februari." Dan zijn er minder invoermogelijkheden, en zijn er waarschijnlijk extra maatregelen nodig, liet de topman van Elia verstaan. 

Meest gelezen