AFP or licensors

Koerdische consensusfiguur Barham Saleh is nieuwe president van Irak

De gematigde Koerdische politicus Barham Saleh is door het Iraakse parlement verkozen tot nieuwe president van Irak, na een chaotisch verlopen stemproces. Hij zegt dat hij zich zal inzetten "om de eenheid van Irak te vrijwaren." 

Tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kreeg Saleh de stem van 219 parlementsleden. Saleh is een  gewezen vicepresident van Irak, en de voormalige premier van de autonome regio Iraaks Koerdistan. Hij maakt deel uit van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), maar is graag gezien in Bagdad. Hij wordt beschouwd als een consensusfiguur die de banden tussen de federale regering en de Koerdische bevolking moet verstevigen..

Zijn rivaal Fuad d Hussein van de Koerdische Democratische Unie (KDU) moest het doen met 22 stemmen. Hussein woonde jarenlang in Nederland, waar hij ook trouwde met een Nederlandse vrouw. Zijn nederlaag is een nieuwe klap voor Massoed Barzani, de voormalige president van de autonome regio Koerdistan, nadat vorig jaar ook al het door hem uitgeroepen onafhankelijkheidsreferendum op een fiasco was uitgedraaid. Hussein was jarenlang Barzani's stafchef. 

De verkiezing van Saleh maakt een einde aan een chaotisch verlopen stemproces. Tijdens de eerste ronde behaalde geen van de kandidaten een tweederde meerderheid. De KDU kondigde daarop het ontslag van Hussein aan. De partij wilde niet weten van een tweede stemronde. Het parlement verwierp echter het ontslag van Hussein en besliste tot een tweede ronde, die dus werd gewonnen door Saleh.  

De president heeft in Irak een eerder ceremoniële functie. De functie gaat sinds 2005 naar een Koerdische politicus. De premier is een sjiiet, de parlementsvoorzitter een soenniet. Tot dusver maakte de president  altijd deel uit van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani, de eerste Koerdische president van Irak, die vorig jaar overleed. 

Meest gelezen