Koninklijk Conservatorium in Brussel moet open plek worden

In Brussel zijn de eerste plannen voor de volledige renovatie van het Koninklijk Conservatorium voorgesteld. De werkzaamheden kunnen pas over vijf jaar beginnen, omdat het ontwerp op verschillende punten nog moet worden afgetoetst.

Een tijdelijke architectengroepering tekende de plannen uit. Daarin wordt grote concertzaal helemaal in ere hersteld, komen er nieuwe concertzalen en wordt er een nieuwe bibliotheek gebouwd op het bestaande gebouw.

Opvallend is dat de architecten die de renovatieplannen maken, het conservatorium ook willen openstellen voor het publiek, door een soort van groene doorgang te creëren. Een uitdaging, vindt directrice Kathleen Coessens.“Het lijkt met niet makkelijk, maar ik hoop wel dat we kunnen komen tot een soort van samenleven waarbij mensen hier gewoon binnenlopen en bijvoorbeeld een concert meepikken van de hoboklas of gewoon even in de bibliotheek gaan zitten. Ook zou het fijn zijn mochten cultuurhuizen zoals Flagey en Bozar hier concerten kunnen organiseren.”

Timing

Het zal wel nog vijf jaar duren vooraleer de werkzaamheden voor de renovatie kunnen beginnen. Ook is het nog niet duidelijk hoe lang de werkzaamheden zouden duren. Dat komt omdat het Conservatorium een beschermd gebouw is. Ook moeten de nodige vergunningen nog worden aangevraagd. De renovatie van het Koninklijk Conservatorium zal 60 miljoen euro kosten. Het federaal niveau en De Vlaamse en Franstalige gemeenschappen betalen elk 20 miljoen euro.

Meest gelezen