Foto Kurt

Lichtere straf voor man die tankstation E40 binnenreed

De man die in januari op de E40 in Drongen met zijn wagen inreed op de winkel van het Texaco-tankstation en daarbij een dodelijk slachtoffer maakte, krijgt in beroep drie jaar cel en een levenslang rijverbod. In eerste aanleg kreeg de man nog vier jaar.

De 54-jarige man uit Oostende kreeg van de politierechtbank vier jaar cel en een levenslang rijverbod opgelegd. Hij reed met zijn wagen op 22 januari aan hoge snelheid in op de shop van het tankstation. Er vielen één dode en twee zwaargewonden. Het ging om drie slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit. De bestuurder verkeerde onder invloed van alcohol.

De politierechter veroordeelde de man eerder al vijf keer voor geïntoxiceerd en dronken rijden. Ook op correctioneel vlak was er een zware veroordeling. In 2015 veroordeelde de strafrechter in Dendermonde hem tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor oplichting van de NMBS in een zaak van valse schoonmaakfacturen.

De verdediging had een straf met probatievoorwaarden gevraagd omdat de man aan een alcoholverslaving lijdt, maar de politierechtbank ging daar niet op in. De feiten werden beschouwd als "uitermate roekeloos gedrag", stelde politierechter Chris De Roy. "Het slachtoffer stierf niet in het verkeer maar werd gedood in het verkeer."

De correctionele rechtbank bekeek de zaak opnieuw in beroep, maar achtte een effectieve celstraf eveneens het meest geschikt. De gevangenisstraf werd teruggebracht naar drie jaar cel, maar de geldboete werd verhoogd van 4.000 naar 6.000 euro. Het levenslange rijverbod werd gehandhaafd en de man werd lichamelijk en geestelijk ongeschikt verklaard om te sturen.

Meest gelezen