Limburg koopt 30 kilometer spoor

De provincie Limburg koopt een deel van het vroegere kolenspoor van de NMBS. Limburg heeft samen met de gemeenten die langs het spoor liggen ambitieuze plannen voor het gebied.

De provincie Limburg betaalt 14,2 miljoen voor de zowat 30 kilometer lange spoorlijn die loopt van Genk tot in Maasmechelen met uitlopers tot in Maaseik en Dilsen-Stokkem. De spoorlijn verbondt vroeger alle Limburgse mijnen. Het stuk tussen Beringen en Genk verkoopt de NMBS voorlopig nog niet, maar ook dat deel zou de provincie ooit willen verwerven. 

Groene economie

De provincie heeft ambitieuze plannen voor het hele gebied dat 166 hectare groot is. De komende maanden zal een studiebureau nagaan wat er allemaal mogelijk is. Volgens gedeputeerde Inge Moors zijn er al zeker plannen om er een fietssnelweg aan te leggen. En er zijn ook heel wat troeven op het vlak van natuur, erfgoed en toerisme. Maar het vroegere kolenspoor heeft ook economische mogelijkheden, zegt ze. " Het kolenspoor loopt door een gebied waar geothermie belangrijk is. Dat kan een hefboom zijn om er ook een groene economie te ontwikkelen. Bovendien verbindt het kolenspoor ook incubatoren zoals Greenville en Energyville en ook dat biedt ontwikkelingskansen."

Meest gelezen